Kjæresten koster skjorta

I gamle dager skrev man dikt til sin elskede for å bevise sin kjærlighet. I dag svinger man bankkortet. For en del moderne par er penger og følelser knyttet tett sammen, men er det da ekte kjærlighet?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Måler lykken i hva vi kan gjøre sammen økonomisk?" (Foto: Colourbox)

– Elsker, elsker ikke … Elsker. Elsker ikke …

I prestekragen kunne man en gang søke svar på om den utkårede gjengjeldte følelsene.

I dag er blomsten skiftet ut med smykker, middager og romantiske helgeturer. Materielle goder og opplevelser er nemlig blitt den moderne målestokken for om man elsker hverandre.

Det mener etnolog Sarah Holst Kjær fra Handelshøyskolen BI. Hun er i gang med å forske på hva moderne kjærlighet er.

– I det moderne parforholdet forbinder vi forbruk med følelser. Det vil si at vi tolker hverandres innbyrdes følelser gjennom forbruk, forteller Kjær, som tidligere har skrevet en ph.d.-avhandling om moderne parforhold. Hun er nå i gang med en bok om emnet.

Moderne kjærlighet

En gjennomgang av flere forskningsstudier viser ifølge Kjær tydelig at økonomien har sneket seg inn i forholdene våre og blitt et uttrykk for følelsene våre.

– I det moderne parforholdet måler vi lykken på hva vi kan gjøre sammen økonomisk. Det kan være helgeturen, den gode middagen, matkurven på stranden eller andre forbruksvarer. Slik var det ikke i gamle dager.

– Før 1930 brukte man ikke det offentlige rom til å vise affeksjon. Den gang dro man på hjemmebesøk hos sin utkårede. Og her var det samtalene, og det at man hadde de samme interessene og for eksempel hadde lest de samme bøkene, som var det essensielle, forteller Kjær.

Jo mer man elsker, jo mer betaler man

Den tiden er forbi. I dag må man betale hvis man skal vise hverandre, og omverdenen, at man har et godt og interessant forhold.

Å kjøpe seg til kjærlighet og lykke er faktisk mulig i dag, mener Kjær. Og jo mer man elsker hverandre, jo dyrere blir det å være kjærester.

– Overflod i forbruk er ganske enkelt blitt det samme som overflod av gode følelser, forklarer hun.

Kjøpt kjærlighet er ikke mindre ekte

Moderne kjærlighet er imidlertid ikke mindre ekte enn på 1930-tallet, til tross for at nåtidens forelskede par ikke kan leve av kjærlighet og kildevann.

For selv om de materielle godene i prinsippet er et overflatetegn, så oppfatter vi dem som symboler på ekte kjærlighet, mener Kjær.

– Det kan virke overfladisk. Men de kulturelle symbolene, som for eksempel diamantringen, er den moderne måten å fortelle omgivelsene at vi har et vellykket forhold.

– Og når noen viser fram overflodssymboler, som for eksempel en bukett blomster, så aksepterer vi i fellesskapet at det er uttrykk for at de har ett godt og lykkelig forhold uten å stille spørsmål ved det, forteller hun.

Det skal være som på film

Ifølge Kjær handler det i bunn og grunn om å vise at man behersker de kulturelle kodene og kan leve opp til de idealene som oss alle – både menn og kvinner – synes er ettertraktede og forbinder med lykke, mener Kjær.

– Det vil si alt det vi ser på romantiske filmer. Og det kan være vanskelig å leve opp til, forteller forskeren.

Moderne forhold er hardt arbeid

Man skal for eksempel ikke være trøtt og uopplagt. Man skal hele tiden prestere og være til stede.

– I det perfekte forholdet er det ikke greit å komme hjem for å sette seg ned og glo ut i luften. Derfor kan man si at for de fleste par og familier starter ny form for arbeid når de kommer inn døren der hjemme.

- Det er ikke som i våre besteforeldres generasjon. Den gang ble man gift, og så kunne man godt bare sitte i sofaen, erklærer Kjær.

"Man kan ikke lenger komme hjem fra jobben og passe seg selv. I det moderne parforholdet starter en ny form for arbeid når vi kommer hjem. Da skal vi nemlig bevise kjærligheten vår gjennom nærvær og samvær." (Foto: Colourbox)

Parforholdet er blitt et sirkus

Resultatet er at mange blir stresset av hele tiden å skulle leve opp til samfunnets idealer om hva som skal til for å ha et velfungerende og perfekt forhold, poengterer Kjær.

– Jeg merker at det er mange som er overmette av å skulle prestere hele tiden. De føler parforholdet er blitt et sirkus, hvor det er en evig prosess å leve opp til de kulturelle og økonomiske idealene om å være perfekt, sier Kjær.

Vanskelig å holde ut jaget

Det er imidlertid ikke lett å hoppe av, fordi det både vil bli betraktet som en avvisning av den andre og som et symbol på at man har et dårlig forhold, forklarer Kjær.

Derfor føler mange seg alene om følelsen av å bli trukket rundt i manesjen av forventningene. En tendens hun håper å skape fokus på med sin nye bok, som kommer ut i starten av 2012.

– Hvis vi kan gjøre det klart hva det er som definerer lykken, og hvor historiene om det lykkelige parforholdet kommer fra, kan vi vurdere om det er noe vi ønsker å være en del av.

– Og kanskje vil man innse at det faktisk kan være en kjærlighetserklæring å sette hverandre mer fri, erklærer Kjær.



Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS