Gamblere kan heller ta sats

Fallskjermhoppere har mye til felles med gamblere. Begge grupper er impulsive og spenningssøkende. Men for én av dem står økonomien på spill.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: iStockphoto)

Det er langt fra travbanens pengegalopp til fallskjermhopping fra svimle høyder. Men forskning ved Universitetet i Bergen antyder at de som driver med ekstremsport er vel så avhengige av spenning og impulsive handlinger som spilleavhengige.

Gamblere har en spenningssøkende personlighet som ofte fører til høyere innsats og stadig større økonomiske problemer. De nye funnene viser at det er mulig å få utløp for denne trangen i sunnere former.

Ekstreme, men friske

Helga Myrseth. (Foto: UiB)

En forsker og tre studenter står bak studien, som er publisert i Scandinavian Journal of Psychology.

Ideen startet som en semesteroppgave. Førsteamanuensis Helga Myrseth ved Institutt for pedagogikk var veileder. Hun har en doktorgradsavhandling om spilleavhengighet bak seg og satt på et stort datamateriale, der egenskaper som impulsivitet og spenningssøking var kartlagt.

Hun oppfordret studentene til å sammenligne spilleavhengiges personlighetstrekk med en annen type gruppe.

Da studentenes valg falt på ekstremsportutøvere, ble spørreskjema distribuert til fallskjermklubber rundt om i landet.

- Vi tenkte at fallskjermhoppere er typisk spenningssøkende personer. Det interessante er at de er friske personer som ikke har en diagnose eller regnes som syke på noen måte. Så viste det seg at de skåret mer ekstremt enn spilleavhengige på alle målene, sier Myrseth.

Hun har samarbeidet med studentene Renate Tverå, Susanne Hagatun og Camilla Lindgren, som tar profesjonsstudiet i psykologi.

- Ikke nødvendigvis negativt

"Da en norsk gamblerstudie ble trukket tilbake, var informasjonen om hvorfor i hvert fall relativt god." (Foto: Colourbox)

- Et av de viktigste funnene vi gjorde er at det å skåre unormalt høyt på impulsivitet eller spenningssøking ikke nødvendigvis er negativt eller relatert til å ha en diagnose, som spilleavhengighet. Man kan like godt ha en sunn hobby, sier Myrseth.

Det betyr at spilleavhengige potensielt kan få utløp for sine behov på måter som ikke ødelegger økonomi og hverdag.

Begge gruppene skåret særlig høyt på behov for stimuli-intensitet. For fallskjermhoppere faller det seg naturlig fordi sporten er så komprimert intens.

For spilleavhengige vil det derimot kunne føre til at stadig høyere pengesummer puttes inn i spillingen.

Rutinepreget spilling

På ett punkt skilte de to gruppene seg merkbart fra hverandre. Fallskjermhoppere har et stort behov for nyhet, og vil stadig prøve nye ting. Spilleavhengige er mer låst i rutiner, og er de hekta på automater blir de gjerne værende der.

- Fallskjermhoppere hopper ikke i timevis hver dag, sånn som de spilleavhengige står foran automatene. Fordi de gjør det relativt sjelden og i kortere økter kan nyhetsopplevelsen virke sterkere, sier Myrseth, som selv driver behandling av spillavhengige.

Men fortsatt står et viktig spørsmål ubesvart: Er man i utgangspunktet impulsiv og spenningssøkende, eller skapes dette behovet som følge av aktivitetene man begynner med?

Referanse:

Myrseth, H., Tverå, R., Hagatun, S. og Lindgren: A comparison of impulsivity and sensation seeking in pathological gamblers and skydivers. Scandinavian Journal of Psychology. 19.9.2011 Se sammendrag

Powered by Labrador CMS