1-0 til myke menn?

Trodde du damene lar seg imponere av strikkhopping og villmannskjøring? Niks. En ny undersøkelse peker mot at de forsiktige og omtenksomme gutta er mer populære.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Unge menn gjør hva som helst for å få oppmerksomhet fra jentene, skriver New Scientist.

Og det de tror spinnesida blir mest imponert over, er meningsløs lek med liv og helse. Jentene, derimot, sier villmannsoppførsel er en turn-off, og at de foretrekker partnere som er mer forsiktige.

Det er i hvert fall konklusjonen til William Farthing fra the University of Maine, etter at han kryssforhørte 100 unge mennesker om risikofylt adferd og attraktivitet, skriver BBC Online.

Alle liker helter

De 48 guttene og 52 jentene som var med på forsøket ble stilt overfor en rekke scenarioer, fra livredning til råkjøring. Så måtte de velge hvilket de syntes var mest attraktivt.

Det viste seg at både damene og mennene likte folk som reddet andres liv eller drev med andre heltmodige aktiviteter. Når det gjaldt risikofylt framferd uten edle hensikter, var synspunktene derimot splittet.

Damene hadde lite til overs for hasardiøs oppførsel, og ville heller ha mer forsiktige og omtenksomme partnere. Gutta, på sin side, mente at risikoleker var mest mandig, og ville gjerne være venner med våghalser.

Omvei til uttelling

Spriket mellom meningene kan unektelig virke litt merkelig, men det er mulig at gutta bare går en liten omvei for å oppnå jubel i jenteleiren, mener Farthing.

Flere undersøkelser peker nemlig i retning av at mange av damene synes det er stas med status. Siden menn sier at de foretrekker litt vel vågale kompiser, vil risikoelskerne også bli mer populære i guttegjengen og dermed få mer av den ettertraktede statusen.

- Hvis han har høyere status blant andre menn, liker jentene ham kanskje på grunn av statusen, selv om de ikke er så begeistret for selve oppførselen, sier Farthing.

Det hører imidlertid til historien at dette dreier seg om en liten undersøkelse. Det er heller ikke sikkert at det de unge sier de liker, stemmer helt overens med det de faktisk liker.

Jeg mener, hvem vil vel innrømme at det egentlig er selvmordskandidaten på skateborad som får hjertet til å banke?

Referanse:

G. W. Farthing, Attitudes toward heroic and nonheroic physical risk takers as mates and as friends, Evolution and Human Behavior, Volume 26, Issue 2 , March 2005, Pages 171-185.

Lenker:

BBC: Risk-taking men ‘not attractive’
New Scientist: Risk-taking boys do not get the girls
Evolution and Human Behavior: Sammendrag av artiklen

Powered by Labrador CMS