De var de første som overvintrer på Troll-stasjonen i Antarktis. Fra venstre Steinar Sommers, Ole Johannessen, Olav Tåsåsen, Vibeke Hedager Nissen, Morten A. Hansen, Ole Torbjørn Lien og Arne Oddvar Bergdal på et bilde fra februar 2005. (Foto: Ole Magnus Rapp, Aftenposten)

Året rundt i Antarktis

Norges base i Antarktis skal nå bli helårsstasjon. Nå reiser en ekspedisjon på fem personer fra Norsk Polarinstitutt ned til midnattssol og sommer, til Troll og Dronning Maud Land.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var i juni i år det ble det besluttet at Norges sommerstasjon i Antarktis skulle omgjøres til helårsstasjon.

- Dette er en milepæl i norsk antarktishistorie, sier ekspedisjonsleder John E. Guldahl ved Norsk Polarinstitutt (NP).

Han skal i sommer nedover til Antarktis for fjerde år på rad, og ser fram mot sluttgjøring av flystripen ved Troll.

- Vi skal frese 500 meter i blåis før hele flystripen på 3 000 meter står klar. Vi vil ikke kunne lande med større hjulgående fly i år, til det trenger vi sertifisering først, men vi håper på en testlanding, sier Guldahl.

Konstruere

I tillegg til fresingen av flystripen, vil hovedfokuset i Dronning Maud Land de neste årene ligge på utbyggingen av Troll.

Oppmålinger til flystripen. (Foto: Steinar Vådal, Norsk Polarinstitutt)

- Den nåværende sommerstasjonen er rimelig nøktern. Selve hovedbygget er på en 100 kvadratmeter, og totalt vil det skje en tredobling av arealet, sier Guldahl.

Han sitter for tiden i en prosjektgruppe med Statsbygg som skal utrede og administrere prosjektet. Modulene som til slutt skal bli nye Troll vil bli satt i produksjon til våren, og helårsstasjonen vil endelig åpnes februar 2005.

Ikke bare bare

Å bygge i Antarktis er ikke gjort i en håndvending. Det er liksom ikke bare å stikke på Jernia når det mangler skruer og spikre.

- Dette er en stor logistisk øvelse. Neste sesong vil omtrent 200 tonn utstyr fraktes fra Norge til Cape Town, og deretter til iskanten til Antarktis med båt. Dette er en ti dagers seilas under gode vær og isforhold. Deretter må alt utstyret trekkes på sleder med beltekjøretøyer fra iskanten til Troll, en avstand på 290 km forklarer Guldahl.

Det meste av byggematerialet skal lages på forhånd her hjemme, og det er flere hensyn å ta. Modulene må for eksempel ikke være for tunge.

- Dessuten satses det på miljøvennlige løsninger, det ligger implisitt i NPs virke i Dronning Maud Land, sier Guldahl.

Internasjonalt samarbeid

Når helårsstasjonen står klar om tre års tid er det flere typer forskning som skal settes i gang. Troll vil bli en meteorologisk stasjon, en strålingsstasjon hvor blant annet UV-stråling skal måles, og den skal bli en feltstasjon for glasiologiske, biologiske og fysiske feltprogrammer.

- Bidraget til internasjonal forskning er et veldig viktig aspekt med helårsstasjonen, sier Guldahl.

Guldahl ser for seg at Troll på Antarktis kan bli det Ny-Ålesund på Svalbard er i Arktis, det vil si et forskningssamfunn hvor NP stiller med fasilitetene og forskerne tar med seg utstyr og ideer.

Påskevær

Sommer i Antarktisk er ikke akkurat som sommer i Norge.

- Beliggenheten Troll har på 1 250 meter over havet og 250 km fra iskanten ved en fjellkjede, gjør at det er innlandsklima rundt stasjonen, sier Guldahl.

Det vil si at gjennomsnittstemperaturen for Guldahl og de andre vil ligge på - 8°celsius de neste tre månedene.

- Med midnattssola blir det nærmest påskevær. Det er sjeldent dårlig vær ved Troll på denne årstiden, sier Guldahl.

Powered by Labrador CMS