Mer effektiv vanning

Vi tenker sjelden på vann som knapphetsressurs i Norge. Det gjelder også ved vanning av parkanlegg, fotball- og golfbaner. Men mer effektiv vanning kan spare både miljø og kostnader.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Norge har 150 golfbaner, og nå undersøker Bioforsk hvordan både golfgreener, fotballbaner og parkanlegg kan vannes på en mer effektiv måte. (Foto: Agnar Kvalbein)

- Vi har arbeidet en del med hvordan vanningsintervaller påvirker gresskvalitet på en green. Mye tyder på at gammel lærdom om å vanne sjelden men mye (rotbløytestrategien) ikke er holdbar på dette området.

- Men vanning av grasmatter eller sportsgras gras er komplisert fordi det i praksis er svært mange ulike hensyn å ta, sier forsker Agnar Kvalbein ved Bioforsk Øst Landvik ved Grimstad.

I løpet av de siste fem åra har de blitt et ledende senter for golfgreen og sportsgrasforskning i Skandinavia. Det siste prosjektet handler om hvordan vannet skal utnyttes mer effektivt. Det handler først og fremst om hvordan graset kan holdes sunt ved redusert vanning.

Oppdragsgiver er STERF (Scandinavian Turfgrass and Environment Research Foundation), og støttes fra blant andre Norges Forskningsråd.

Fordamping

-Vi er godt i gang med første delmål, som er å bestemme hvor mye vann som faktisk fordamper fra kortklippet gress. Slike målinger er ikke gjort i vår del av verden, og våre data tyder på at vi må nyansere gamle oppfatninger om dette, mener Kvalbein.

I denne forskningsdelen benyttes minilysimetere, som er stålrør med gressplanter som graves ned i eksisterende gressmatte. Disse vannes opp og veies daglig.

Vekttapet sammenlignes med fordampingstallene slik de måles fra en fri vannflate, og med andre kjente målemetoder for fordamping.

Et stort problem med vanning på sandbaserte gressmatter er utviklingen av hydrofobisitet. Sanden lar seg ikke fukte, ved vanning resulterer det ofte i såkalt fingerflow med en meget flekkete gressmatte som resultat. (Foto: Terje Haugen)

Underskuddsvanning

Neste steg er å teste ut en teori om underskuddsvanning. Det skal testes ut på forskjellige klippehøyder grasunderlag.

-Ved å aldri fylle opp jorda helt i forhold til det som fordamper, vil vi holde plantene litt tørkestresset. Teorien er at dette vil redusere tilveksten fordi plantecellene strekker seg mindre når vanntrykket i cellene er mindre. Men hvis vi kan opprettholde like gode gressmatter, vil dette være en interessant måte å spare vann på.

- En annen effekt er at kostnadene til klipping vil kunne reduseres, noe som også gir en miljøgevinst i form av mindre drivstofforbruk, sier Agnar Kvalbein.

Siste trinn blir å se hvordan dette kan omsettes i hverdagen for den som skal vanne parker og idrettsanlegg. Som en del av prosjektet skal det også utgis en skandinavisk håndbok i vanning.

Powered by Labrador CMS