Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland (t.h.) ble tirsdag utnevnt til æresdoktor ved Sorbonne-universitetet i Paris. Hun ble presentert av Frédérique Harry, førsteamanuensis i nordiske studier. (Foto: Johan Falnes, NTB scanpix)

Brundtland ble æresdoktor ved Sorbonne

Et kulturikon som har forandret måten vi snakker på. Slik ble Gro Harlem Brundtland presentert da hun ble utnevnt til æresdoktor ved Sorbonne.

Det ærverdige universitetet i Paris tok i bruk store festsal til kreeringen tirsdag formiddag.

– Få nordmenn har preget språket så dypt som Gro Harlem Brundtland, sa Frédérique Harry, førsteamanuensis i nordiske studier, da hun presenterte den tidligere statsministeren.

– Brundtland er blitt et kulturikon i sitt land, men også en ekstremt godt kjent internasjonal personlighet som har hjulpet oss til å forstå vår tids utfordringer bedre, sa Harry.

Hun trakk fram «det er typisk norsk å være god» og «alt henger sammen med alt» som ordtak Brundtland har beriket språket med. Men viktigst er kanskje «bærekraftig utvikling», selve nøkkelbegrepet i rapporten «Vår felles framtid», som den såkalte Brundtland-kommisjonen la fram i 1987.

Bærekraftig utvikling vil si en utvikling som møter samtidas behov uten å gå på bekostning av framtidige generasjoners evne til å oppfylle sine.

– For en utlending er det overraskende å se hvordan hun har plantet frø også i andre språk enn sitt eget, sa Harry.

Brundtland var Norges første kvinnelige statsminister. Hun har hatt en rekke verv i FN-systemet. Hun er utdannet lege.

Powered by Labrador CMS