Norge får nytt universitet

1. september i år får Høgskolen i Agder status som universitet. Det nye Universitetet i Agder blir den sjuende institusjonen med en slik status i Norge.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Det er grunn til å smile ved Høgskolen i Agder. Fra venstre: kunnskapsminister Øystein Djupedal, nestleder Mette Fossan i STA, leder Helge Hovland i STA og rektor Torunn Lauvdal."


- Opprettelsen av Universitetet i Agder markerer en viktig begivenhet både for Agderfylkene og for landet, sier kunnskapsminister Øystein Djupedal i følge en pressemelding fra Kunnskapsdepartementet.

- Dette universitetet vil få en spennende fagportefølje med stor bredde og andre fagtilbud enn de tradisjonelle universitetene. Universitetet vil ha en regional orientering og dette er viktig for å skaffe kvalifiserte medarbeidere til ulike yrker, skole, teknologi og økonomi.

Søkte i 2005

Den nåværende Høgskolen i Agder har fått status som universitet på grunnlag av en faglig vurdering. Universitetet i Stavanger og Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås er allerede blitt til etter slik prosedyre.

Høgskolen i Agder søkte om universitetsstatus i desember 2005, og ble deretter vurdert av Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT). I mai 2007 kom de med en positiv konklusjon, i følge Kunnskapsdepartementet.

På grunnlag av denne fattet styret i NOKUT 19. juni vedtak om at Høgskolen i Agder tilfredsstiller kravene til akkreditering som universitet. Dette ligger til grunn for regjeringens vedtak.

Forskerutdanning på fem områder

Et hovedkriterium for universitetsstatus er at institusjonen har godkjent forskerutdanning på minst fire områder, heter det i pressemeldinga.

Høgskolen i Agder har allerede fått rett til fem doktorgradsstudier: i nordisk språk og litteratur, matematikkdidaktikk, internasjonal økonomi og ledelse, mobile kommunikasjonssystemer og i fagområdet religion, etikk og samfunn.

Høgskolen i Agder har virksomhet i Kristiansand, Grimstad og Arendal. Det var i 2006 registrert 8020 studenter, og det var 810 tilsatte.

Powered by Labrador CMS