Årets Møbius til professor Agnar Sandmo

Norges forskningsråds Pris for fremragende forskning 2002 - årets Møbius - er tildelt professor i samfunnsøkonomi Agnar Sandmo (64), Norges Handelshøyskole, Bergen. Prisen er på 500 000 kroner.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Sandmo får prisen for sin mangeårige forskning på muligheter og begrensninger ved økonomisk politikk i velferdsstaten, med særlig utgangspunkt i skattespørsmål.

Inspirator

Sandmo betraktes som en av Norges mest fremtredende økonomer, med en unik internasjonal posisjon. Han er en sentral kraft og inspirator i det fagøkonomiske miljøet i Norge, og han har en betydelig internasjonal kontaktflate.

Etter mer enn tretti år som forsker på den internasjonale arena, er han fortsatt meget aktiv, med en rekke vitenskapelige artikler under publisering i 2002.

Handler under usikkerhet

Agnar Sandmos forskning tar utgangspunkt i at vi lever i en verden der vi må handle under usikkerhet, og der vi har begrensede handlingsmuligheter. Markeder og sosiale institusjoner fungerer langt fra ideelt. Derfor må vi ikke bare godta, men også ha innsikt i kompromisser og nest-beste løsninger.

Hans viktigste problemstilllinger har vært knyttet til ulikhet, omfordeling, trygdeordninger og skattesystemer. Fra rent teoretiske arbeider på 1970-tallet går det en linje frem til dagens politiske konflikter, både når det gjelder inntektsfordeling, miljøproblemer og grønne skatter. Mange av disse kompliserte spørsmålene er sammenfattet i hans nyeste bok The Public Economics of the Environment (2000).

I tillegg til sine fremragende vitenskapelige prestasjoner, er Agnar Sandmo en populær og høyt verdsatt foreleser. Hans betydelige pedagogiske evner gjør ham til en populær foreleser og en dyktig formidler av sitt forskningsfelt, fordi han klarer å fremstille dyp faglig innsikt i elegante og enkle formuleringer.

Vedtektenes krav

Ved vurdering av kandidater til denne prisen legges det særlig vekt på vedtektenes krav om at forskningen skal være “internasjonalt anerkjent” og “i den internasjonale forskningsfronten”. Indikatorer vil for eksempel være publisering i internasjonale tidsskrifter m/referee; annen internasjonal publisering; sitering; kandidatens deltakelse i internasjonale faglige fora, verv som redaksjonsmedlem eller referee for internasjonale tidsskrifter. Det vil bli tatt hensyn til fagenes ulike tradisjoner for publisering, uten at kravet til dokumentasjon av kvalitet reduseres.

Hva er en Møbius?

Et møbiusbånd er et legeme hvor man kan “gå” kontinuerlig fra den ene siden til den andre uten å gå over noen kant. Møbiusbåndet er et fenomen som matematikerne lenge har vært opptatt av. Forskningsrådets skulptur «Møbius» er et kunstnerisk uttrykk for møbiusbåndet.

Tenk deg Universet som et flatt papirbånd. Ta deretter tak i endene og vri båndet en halv gang rundt, før du limer sammen endene. Nå vil papirbåndet ha en sammenhengende overflate som vender utover og innover på samme tid. Bytt så ut papirbåndet med en sykkelslange. Det du nå må se for deg er en tube- (eller rør-)formet modell i en slags fjerde dimensjon - der slangens overflate vender både innover og utover på samme tid.

Astronomene fascineres av tanken om at Universet ikke bare kan ha en rund og tubeformet fasong, men at denne “sykkelslangen” er vridd i en fjerde dimensjon. Hvis man tenker seg at dette er mulig - og matematikerne sier at det ikke er utenkelig - vil astronomer som studerer de ytre delene av verdensrommet observere samme fenomen via lys som har brukt forskjellig tid på å nå fram til oss. Eller sagt på en annen måte: Vi vil på samme tid kunne se ett og samme himmellegeme langt ute i verdensrommet på helt forskjellige stadier i dets utvikling.

Juryen

Juryen som har vurdert årets kandidater til Forskningsrådets Pris for fremragende forskning:

  • Professor Ingvild Sælid Gilhus, Seksjon for religionsvitenskap, Universitetet i Bergen; leder
  • Daglig leder Anne Breiby, Ålesund; medlem av Forskningsrådets hovedstyre
  • Professor Reidun Sirevåg, Biologisk institutt, Universitetet i Oslo
  • Professor Asbjørn Aakvaag, Oslo
  • Instituttleder Fredrik Engelstad, Institutt for samfunnsforskning (ISF), Oslo

Les mer…

Tidligere prisvinnere
Vedtektene for prisen

Powered by Labrador CMS