EUs Patentdirektiv godtatt mot Bondeviks stemme

Høyre-flertallet i regjeringen sikret fredag støtte til å godta EUs patentdirektiv, med dissens fra statsminister Kjell Magne Bondevik og statsrådene fra KrF og Venstre.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen fremmer forslag om å innlemme patentdirektivet i EØS-avtalen. Forslaget vil bli vedtatt i Stortinget med støtte fra Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet.

Dissensen har vært varslet siden regjeringspartiene ble enige om samarbeidsgrunnlaget for regjeringen på Sem høsten 2001.

EØS-komiteen vedtok fredag at patentdirektivet skal være en del av EØS-avtalen, slik at også Norge må tilpasse sin lovgiving til direktivet.

Restriktivt

Norge la i komiteen fram en erklæring som sier det er en forutsetning for å akseptere direktivet at det gjennomføres og praktiseres i samsvar med konvensjonen om biologisk mangfold. Det blir gjort klart at Norge vil praktisere direktivet restriktivt.

EUs patentdirektiv regulerer adgangen til å få patent på oppfinnelser som gjelder biologisk materiale, slik at det skal gjøres attraktivt å utvikle produkter innen bioteknologi.

Saken er omstridt også innad i EU. Men ifølge Utenriksdepartementet har alle EU-land unntatt to nå gjennomført direktivet i sin lovgiving eller fremmet forslag om dette i nasjonalforsamlingen.

På vippen

Høyre har flertall i regjeringen med 10 av 19 statsråder. Motstandere av patentdirektivet har framhevet at miljøvernminister Børge Brende er på vippen, og har hevdet at hans støtte til forslaget er i strid med Norges aktive forsvar av miljøstandarder på toppmøtet i Johannesburg i fjor. Brende mener dette er oppkonstruert og avviser at han møter seg selv i døra i denne saken.

Regjeringens flertall legger vekt på at Norge ved å innføre patentdirektivet vil oppnå like konkurransevilkår og rammebetingelser innen EØS-området. Dette er blant annet viktig av hensyn til norsk næringsliv, framholder flertallet.

Mindretallet, anført av statsministeren, legger særlig vekt på de etiske innvendingene mot den omfattende adgang til patentering av levende materiale som følger av direktivet. Hensyn til biologisk mangfold og utviklingslandenes utnyttelse av egne genressurser blir også framhevet.

Mottiltak

Regjeringen foreslår samlet flere tiltak som skal dempe mulige ulemper for etikk, utviklingsland og miljø.

Norge vil utnytte spillerommet som finnes til å praktisere direktivet restriktivt, for å motvirke at det blir for enkelt å få patent. Regjeringen vil opprette en etisk nemnd som Patentstyret kan rådføre seg med, og ønsker å gjøre det enklere å gripe inn mot patenter som viser seg å kollidere med grunnleggende etiske prinsipper.

Norge vil støtte et forslag fra Europaparlamentet om å endre direktivet slik at gener fra mennesker unntas fra patentering.

(NTB)

Powered by Labrador CMS