Forskningspris til Roland og Idsøe

Professor Erling Roland og stipendiat Thormod Idsøe, Senter for atferdsforsking, Høgskolen i Stavanger (HiS), fikk Lyses Forskningspris 2001 på kr 25.000,-. Prisen ble delt ut av nettdirektør Grethe Høiland fra Lyse.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Utdelingen skjedde i Tjodhallen under Forskningsformidlingsseminaret på HiS, som er en del av Forskningsdagene 2002.

Internasjonal oppsikt

"Erling Roland (t.v.) og Thormod Idsøe fikk overlevert Lyses Forskningspris 2001 av nettdirektør Grethe Høiland i Lyse."

Erling Roland og Thormod Idsøe fikk prisen for artikkelen “Aggression and bullying” som er publisert i verdens ledende tidsskrift innen aggresjonsforsking - “Aggressive Behaviour”. Det har vært stor etterspørsel fra norske og internasjonale forskere etter publiseringen.

I artikkelen analyseres sammenhengen mellom proaktiv aggressivitet, reaktiv aggressivitet og mobbing i et representativt utvalg av gutter og jenter i 5. og 8. klasse i Norge. Artikkelen representerer flere teoretiske nyvinninger i forskningen om mobbing og i grunnforskningen om aggressivitet og aggresjon.

Forskningsprisen er innsatt av Lyse for å fremme fremragende forskning i de ulike miljøene ved Høgskolen i Stavanger, og er et ledd i arbeidet for et universitet i Rogaland.

Døråpner

- Dette er en pris som betyr glede for oss, sier professor Erling Roland. Det er en døråpner mot gode eksterne forskningsmiljøer, og det viktige er at det betyr noe for tiltaksarbeidet mot mobbing. Det er også kjekt å vinne prisen sammen med en så begavet og kjær kollega som Thormod Idsøe.

- For Senter for atferdsforskning betyr prisen en anerkjennelse og et kvalitetsstempel. Den er også et symbol på at samarbeid gir gode resultater.

Samarbeid

- Dette er svært hyggelig ikke minst med tanke på de mange forskningsmiljøene på Høgskolen i Stavanger, sier Thormod Idsøe.

- Jeg har også hatt stort utbytte av det gode samarbeidet med Erling Roland og satt stor pris på å være med prosjektet.

Prisen ble første gang utdelt i desember 2000.

Erling Roland er professor i pedagogisk psykologi ved Senter for atferdsforskning og er i dag senterleder ved Senter for atferdsforskning. Han har hovedfag i pedagogikk og fikk høgskoledosentkompetanse i 1989. Han tok doktorgraden ved Universitetet i Durham, England, i 1998.

Fordypningsfeltet til Roland i spesialpedagogikk er mobbing. Han har på dette området opparbeidet seg spisskompetanse i både de teoretiske og praktisk-pedagogiske sidene av mobbing. Roland har fått stor faglig anerkjennelse både nasjonalt og internasjonalt gjennom sitt arbeid med mobbeproblemet.

Roland har i tillegg en omfattende forskningsmessig og praktisk erfaring også innenfor det bredere feltet sosiale og emosjonelle vansker og har erfaring fra undervisning og veiledning av studenter på grunnivå og også på hovedfags- og doktorgradsnivå.

Roland er for tiden prosjektleder for det store EU-prosjektet “Connect” om vold i skolen. Prosjektet skal kartlegge vold i de europeiske skolene, og Senter for atferdsforskning har ansvar for den norske delen av prosjektet. Prosjektet er valgt ut sammen med bidrag fra Italia og England.

Thormod Idsøe er stipendiat ved Senter for atferdsforskning ved Høgskolen i Stavanger. Han er cand. polit. i psykologi fra Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) fra 1998.

Idsøe har vært høgskolelærer ved Senter for atferdsforskning fra 1997-1998, og høgskolelektor samme sted fra august 1998. Han ble stipendiat ved senteret i august 1999 med varighet i fire år.

Forskningsinteressene er atferd i lys av problematikken rundt person / situasjon / interaksjon, intervensjonseffekter, antisosial atferd, structural equation modeling, latent variable modeling og multilevel modeling.

Tormod Idsøe har bred forskererfaring på feltet skolemiljø og har gitt ut en rekke publikasjon med tilknytning til fagfeltet.

Juryen har bestått av:

Rektor Per Dahl, HiS
Høgskolerådsleder Magne Rinde, HiS
Professor Per A. Amundsen, HiS, leder av Forskerakademiet
Forskningsleder Sigmund Stokka, RF-Rogalandsforskning
Nettdirektør Grethe Høiland, Lyse Energi AS
Line Endresen, Leder av StudentOrganisasjonen, HiS.

Powered by Labrador CMS