Nobelkomiteens begrunnelse

Den Norske Nobelkomite har bestemt at Nobels fredspris for 2004 skal tildeles Wangari Maathai for hennes innsats for en bærekraftig utvikling, demokrati og fred.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Fred på jorden er avhengig av at vi makter å sikre livsmiljøet. Maathai står i fremste rekke i kampen for å fremme en økologisk forsvarlig sosial, økonomisk og kulturell utvikling i Kenya og i Afrika. Hun har et helhetlig perspektiv på en bærekraftig utvikling som fremmer demokrati, menneskerettigheter og særlig kvinners rettigheter. Hun tenker globalt og handler lokalt.

Maathai sto i modig strid mot det tidligere undertrykkende regimet i Kenya. Hennes unike aksjonsformer bidro til å sette søkelyset på politisk undertrykking både nasjonalt og internasjonalt. Hun ble en inspirasjon for mange i striden for demokratiske rettigheter, og særlig oppmuntret hun kvinner til å forbedre sin egen situasjon.

Maathai kombinerer vitenskap, sosialt engasjement og aktiv politikk. Mer enn bare å verge det miljøet som er, er det hennes strategi å sikre og forsterke grunnlaget for en bærekraftig økologisk utvikling. Hun grunnla Green Belt Movement der hun gjennom nær tretti år har mobilisert fattige kvinner til å plante 30 millioner trær. Metodene hennes er tatt i bruk også i andre land. Vi er alle vitne til hvordan avskoging og skogsdød fører til ørkenspredning i Afrika og truer mange områder rundt om i verden - også i Europa. Vern om skog mot ørkenspredning er en vesentlig sak i strevet for å styrke livsmiljøet på vår felles jord.

Ved opplæring, familieplanlegging, ernæring og kamp mot korrupsjon legger Green Belt Movement vilkårene til rette for utvikling nedenfra. Vi tror Maathai er en sterk stemme for de beste kreftene i Afrika til å fremme fred og gode livsvilkår på kontinentet.

Wangari Maathai blir den første kvinne fra Afrika som blir beæret med Nobels fredspris. Hun blir også den første afrikaner fra det store området mellom Sør-Afrika og Egypt som får prisen. Hun representerer et eksempel og en kilde til inspirasjon for alle i Afrika som kjemper for en bærekraftig utvikling, demokrati og fred.

(NTB)

Powered by Labrador CMS