Abelprisen tildelt Peter Lax

Den amerikanske matematikeren Peter Lax er tildelt Abelprisen for 2005. Prisen, som blant mange regnes som matematikkens nobelpris, er på seks millioner kroner, og deles i år ut for tredje gang.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Han får prisen for sine nyskapende bidrag til teorien for og anvendelsene av partielle differensialligninger, samt for beregning av deres løsninger.

I begrunnelsen for prisen heter det blant annet:

Peter D. Lax er en av vår tids største matematikere innen ren og anvendt matematikk. Som få andre evner han å forene det abstrakte i matematisk analyse med en svært konkret evne til å løse enkeltstående problemer.

Navnet hans er knyttet til mange viktige resultater innen matematikk og til numeriske metoder som Lax-Milgram teoremet, Lax’ ekvivalensteorem, Lax-Friedrichs skjemaet og Lax-Wendroff skjemaet.

Peter D. Lax er også en av grunnleggerne av moderne beregningsorientert matematikk. Hans positive holdning til å bruke datamaskiner i matematikk, forskning og utvikling blir også trukket fram.

Den prestisjetunge matematikkprisen deles ut for et livslangt arbeid med problemløsning innen det matematiske feltet, og er på seks millioner kroner.

Tidligere vinnere

Abelkomiteen, som står for utvelgelsen, består av fem medlemmer, derav fire utenlandske, og ledes av professor Erling Størmer ved UiO. Denne komiteen er oppnevnt av Det Norske Videnskaps-Akademi.

I fjor ble prisen delt mellom Sir Michael Atiyah og Isadore Singer fra henholdsvis University of Edinburgh og Massachusetts Institute of Technology for deres framtredende roller i en slags brubygging mellom matematikk og teoretisk fysikk. Du kan lese mer om prisvinnerne her.

Den første prisvinneren var den franske matematikeren Jean-Pierre Serre som mottok utmerkelsen i juni 2003. Du kan lese mer om prisvinneren her.

Utdeling 24. mai

Overrekkelsen vil finne sted 24. mai, og det er kong Harald som også i år vil stå for prisutdelingen i Universitetets aula.

- Som de to forrige årene er det veldig hyggelig at kong Harald vil overrekke prisen, sier Piene til NTB.

- Kongen vil også være til stede om kvelden på banketten på Akershus slott.

Stimulere fremragende forskning

Prisen har flere formål. Den skal belønne og stimulere fremragende forskning i matematikk, og den skal sekundært stimulere barn og skoleelever til å lære mer om matematikk og beslektede realfag.

- En av hensiktene er at prisen også skal oppmuntre og inspirere barn og ungdom. Det skal også støtte relevante miljøer og aktiviteter som KappAbel og Niels Henrik Abels matematikkkonkurranse, sier Piene.

Powered by Labrador CMS