Kunnskapsfester over hele landet

Helgas forskningstorg i Oslo ligger an til å bli det største av ca. 1 000 arrangementer under Forskningsdagene 2004, men kommer til å få hard konkurranse fra liknende arrangementer i Bergen, Trondheim, Tromsø, Kongsberg, Levanger og Sandnes.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Oslo

På Universitetsplassen i Oslo kan du 17. og 18. september sjekke hvordan klimaet i hjemfylket ditt blir i 2050. Været blir varmere, våtere og villere fremover, og vil dermed gi mindre fyringsutgifter. Oslo-folk kan merke seg at det spøker for skiføret i Nordmarka i 2050.

På Forskningstorget kan du høre musikk i nye former - komponert på stedet, eller finne ut om grønnsåpe eller mikrofiber er mest effektivt for å bli kvitt bakterier.

Flerkulturelle elever fra Vahl skole tar deg med i sitt eget bibliotek, hvor de har dikt gitt ut på eget forlag. Du kan få se hvordan nanoteknologi har gitt oss biler med ripefast lakk og tekstiler som ikke blir skitne.

Hos Nysgjerrigper kan du delta i mange slags eksperimenter, lage legorobot eller bli med på en reise til Mars.

Tromsø

Forskningstorget i Tromsø arrangeres i år over to dager. Det hele foregår i et gigantisk telt på Strandtorget med show, musikk og stands med alt fra farlige fisker, kongekrabber, Nostradamus’ skriftekammer og Ringenes Herre.

Høgskolen i Tromsøs stiller med tverrfaglige eksperimenter i biomekanikk, hvor barn og ungdom bokstavelig talt kan få seg en snurr. Du inviteres opp på en roterende plattform som er koblet til et dataloggingsutstyr og du kan oppleve sammenhengen mellom rotasjon og treghet. Eksperimentet viser hvordan biomekanisk forskning kan brukes av for eksempel slegge- og diskoskastere, turnere, stupere eller kunstløpere som vil perfeksjonere teknikken.

Bergen

Forskningstorget i Bergen er i år lagt til Vågsallmenningen og Banco Rotto, hvor arrangørene har lagt stor vekt på samhandling mellom publikum og forskere.

Du kan få testet gangmønsteret ditt på gangmatten GAITRite, se studenter sette opp en vindmøllepark på Vågsallmenningen, eller oppleve hvordan det er når storebror ser deg med AIS overvåkingssystem for skip. Arkitektstudentene hjelper deg med å se hvordan Bergen og ditt nærmiljø kan se ut i 2020.

Høgskolen i Bergen inviterer dessuten til en byvandring hvor deltakerne kan lære om hvordan byens berømte allmenninger har utviklet seg fra middelalderen og frem til i dag.

Trondheim

Forskningstorget i Trondheim går over to dager, med arrangementer for grunnskoler og videregående skoler på fredagen og arrangementer for folk flest på lørdagen.

Her kan du prøve hoppsimulator eller være med i rullebrettkonkurranse. Du kan lage dine egne “gullpenger”, ta en håndtrykktest eller gå på teknologiverksted og bygge vindmøller, tårn, flytebroer eller understell til plattformer. Du kan få høre hvordan en idé kan bli til en bedrift eller se mora di på mobilen når dere snakker!

Sandnes

Sandnes museum arrangerer for første gang et forskningstorg, i samarbeid med Ingeniørdagene 2004, på Abelloftet i Solaveien. Ved månedsskiftet august/september var det allerede påmeldt 1 000 elever med lærere fra ungdomsskolen til arrangementet, som starter tirsdag 21. september og går frem til lørdag 25. september.

På åpningsdagen vil astrofysiker Knut Jørgen R. Ødegaard foredra om spektakulære fenomener på himmelen og fantastiske oppdagelser de siste årene.

Sandnes-ordfører Jostein Rovik skal foreta den offisielle åpningen av et helt nytt planetarium ved Vitensenteret i Sandnes museum.

Kongsberg og Levanger

I Kongsberg blir det forskningstorg i jazzgata, hvor nysgjerrige i alle aldre kan gjøre eksperimenter, løse oppgaver, prøve seg på robotbygging, gå inn i et kamera og mye mer.

I år som i fjor blir det teknologitorg i Levanger. Årets fokus er vår digitale hverdag - godt krydret av spennende forsøk og teknologiske mysterier. Inviterte skoleklasser fyller lokalene på dagtid. På kvelden er torget åpent for alle.

Program for Forskningsdagene

Powered by Labrador CMS