Studenten tema for Humanioradagene i Oslo

Studenter studerer, de studeres vanligvis ikke. Dette blir det en forandring på under Humanioradagene ved Universitetet i Oslo. Arrangørene mener studenten i høyeste grad er et studium verdt, og inviterer publikum til å delta.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Humanioradagene er et stort og årlig formidlingsarrangement fra Det historisk-filosofiske fakultet ved Universitetet i Oslo.

I år er det studenten som står i fokus fra 3. til 6. april, når fakultetet åpnes for publikum. Humanioradagene tjuvstarter imidlertid allerede i dag, med den faste ondsagsdebatten på Chateau Neuf.

Tjuvstarten

Tittelen på debatten i dag er Studenten - samfunnsrefser eller markedstilpasset. Debattantene skal diskutere studentens endrede rolle i det politiske bildet.

- En av debattantene er Yngvar Ustvedt som var formann i Studentersamfundet i 1954. Han forteller at når studentene tok opp et interessant tema på møtene den gangen, så visste de at de ville få forsider i avisene. Hvorfor er studentene mindre synlige i dagens offentlighet, spør Jan Eivind Myhre, leder for Humaniorakomiteen.

- En mangfoldig herre eller dame

Det er studentene selv som har valgt studenten som tema for Humaniorafestivalen, og Myhre syns det er et godt valg.

- Studentrollen har forandret seg veldig gjennom noen år, og er nå i støpeskjeen igjen i forbindelse med Kvalitetsreformen. Det er noe ved fortidens student som er ugjenkallelig forbi, og i tillegg er det noe nytt som kommer til å bli forandret nå, sier han.

På 1960-tallet var studentene en liten elite. Siden den gangen har studenttallet vokst som følge av et par utdanningsrevolusjoner, og veksten har nå flatet ut.

- Vanskelig å skille

- Nå er det så mange som er studenter at det er vanskelig å skille mellom studenter og ikke-studenter. I tillegg er det mange som har studiene som en bigeskjeft i dag, slik at studentene går mye mer inn og ut av studentrollen nå enn de gjorde før, sier Myhre.

Gjennom foredrag og kåserier, debatter, film, utstillinger og musikk, skal studenten legges under lupen denne uken, og studeres i fortid, nåtid og fremtid - det gjelder også saker studenter engasjerer seg i utenfor universitetet.

- Det finnes stereotype forestillinger om hvordan studenter er: Evighetsstudenten, den loslitte student, den politiserende student, den arrogante student á la Erasmus Montanus. Studenten er derimot en mangfoldig herre eller dame, melder arrangøren.

Variert program

"Studenten er et studium verdt, mener arrangørerne av Humanioradagene 2003 ved Universitetet i Oslo."

Komikere skal harselere, professorer skal kåsere, det skal holdes mange foredrag og debatter, og statsråd Kristin Clemet skal i lys av Kvalitetsreformen diskutere hva som er en kvalitetsstudent med universitetets rektor Arild Underdal.

- Røper Kvalitetsreformen noe om et syn på hva en god student skal være? Vet vi noe om de faktiske konsekvensene for studentene? spør Myhre.

Aktuelle temaer er studentens identitet, studenter i litteraturen, den reisende studenten, den internasjonale studenten og studenten i historien.

De forskjellige arrangementene vil finne sted på Universitetet i Oslo i sentrum, på Blindern, og i Studentersamfundet Chateau Neuf på Majorstuen. Alle foredrag og debatter har gratis adgang.

Norges største fakultet

Humaniora kalles også menneskevitenskapene, eller kulturvitenskapene, og handler blant annet om studier av språk, litteratur, kunst, filosofi, kulturfag og historie.

Det historisk-filosofiske fakultetet er det største fakultetet ved Universitetet i Oslo, og det største fakultetet i hele Norge, med 7 000 studenter.

Utfyllende informasjon om arrangementene finnes på Humanioradagenes hjemmesider på Internett.

Lenke:

Universitetet i Oslo: Humanioradagene 2003

Powered by Labrador CMS