Norges fremste innovatører

Seks norske næringsmiljøer har fått merkelappen ekspertisesenter. De utpekte skal representere de fremste i Norge innen sitt felt, og får inntil sju millioner i året i støtte.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Målet med et slikt elitefokus er å gi en vitamininnsprøytning til innovasjonsaktiviteten i de mest vekstkraftige og internasjonalt orienterte næringsklyngene i Norge.

Penger og ære til de beste Petter Smart-miljøene skal bidra til et mer konkurransedyktig norsk næringsliv.

Programmet har i alt 36 millioner kroner til rådighet i 2006. Det skal etableres minst ti slike senter innen utgangen av 2010.

Alle de seks som er utkåret så langt kan pryde seg med tittelen Norwegian Centre of Expretise, eller NCE. Dette er de seks ekspertisesentrene:

NCE Maritime på Møre

NCE Maritime opererer globalt og er internasjonalt ledende. Over halvparten av verdens flåte av store offshore-fartøy bygges i den maritime næringsklyngen på Møre. Gruppen er ledende på skipsutstyr og utstyr hvor maritime operasjoner er drivende.

Den består av selskaper innen skipsdesign, utstyrsleverandører, skipsbygging, rederi, utdanning, forskning og finans. Næringsklyngen omfatter 170 bedrifter, omsetter for rundt 25 milliarder kroner og sysselsetter 13 000 mennesker i regionen.

NCE Microsystems i Vestfold

Denne klyngen driver med mikroteknologi og mikrosystemer. Bedriftene befinner seg i Vestfold, Buskerud og Telemark. Hovedsatsingen er rettet mot miniatyrisering av IKT-systemer, mikrosystemer og anvendelse av mikro- og nanoteknologi.

Bedriftene i denne klyngen er Norges viktigste innen mikrosystemelektronikk, og blant de viktigste innen elektronikk og IKT.

De utgjør et partnerskap av 13 industribedrifter med et nettverk av utviklings- og forskningsmiljøer, innovasjonsaktører, offentlige myndigheter og finansielle interesser.

NCE Systems Engineering i Kongsberg

Denne klyngen konsentrerer seg om hvordan man skal kombinere flere ulike høyteknologier til avanserte produkter og systemer.

Til sammen er det snakk om mer enn 110 bedrifter. Flere av dem er verdensledende innen bransjer som undervannsteknologi, offshore, maritim, bilindustri, flyindustri, forsvar og romfart.

Klyngen sysselsetter i dag mer enn 9 000 personer, og omsetningen er på 17 milliarder kroner, med en eksportandel på over 60 prosent.

Investeringene i forskning og utvikling (FoU) i Kongsberg utgjør ca. 1,3 milliarder kroner, eller ti prosent av all FoU i norsk næringsliv.

NCE Ekspertsenter Undervannsteknologi i Hordaland

Disse selskapene driver med undervannsteknologi og er knyttet til offshorenæringen. De retter seg først og fremst mot leverandørbedrifter.

- Undervannsteknologien blir stadig viktigere i olje- og gassvirksomheten fordi leting og produksjon flyttes til stadig større dyp mot nord. I tillegg til den oljerealterte aktiviteten har Hordaland en av de sterkeste og mest komplette maritime klyngene i verden, er et stort oppdrettsfylke og senter for havforskning og fiskeri, heter det i en pressemelding fra Kommunal- og regionaldepartementet.

NCE Raufoss

Innenfor dette miljøet finner vi eksperter på avanserte lettvektsmaterialer og automatisert produksjon. Klyngen består av mer enn 40 bedrifter med flere enn 3 000 ansatte. De har en omsetning på rundt 4,5 milliarder kroner, med en eksportandel på rundt 85 prosent.

Miljøet har sitt utspring i Raufoss ASA. Flere av bedriftene har internasjonale eiere. De viktigste markedene i dag er bilindustrien og forsvarsmarkedet.

NCE Instrumenteringsklyngen i Trøndelag

Denne klyngen tar utgangspunkt i flere spissteknologier innenfor samlebetegnelsen integrerte operasjoner. Bedriftene leverer avanserte styrings- og kommunikasjonsløsninger til virksomheter innen offshore, maritim, havbruk, energi og medisin.

I alt teller klyngen 100 bedrifter og omsetter for rundt fire milliarder kroner i året. Klyngen er basert på ni kjernebedrifter, regionale FoU- og utdanningsinstitusjoner, med Leif Eriksson Nyskaping som forankringspunkt. Svært mange av bedriftene har sine røtter i FoU-miljøet i Trondheim.

- Store forventninger

Til sammen var det 24 næringsklynger som søkte om status som ekspertisesenter.

- Jeg har store forventninger til de nye sentrene som skal spisse innsatsen for å fremme regional innovasjon i hele landet, sier kommunalminister Åslaug Haga (Sp) i en pressemelding.

De seks utpekte næringsmiljøene vil få finansiell og faglig støtte til gjennomføring av langsiktige og målrettede utviklingsprosesser for en periode på inntil 10 år.

Prosjektperioden er delt inn i tre kontraktsperioder som hver skal avrundes med en ekstern evaluering før støtten forlenges.

Den finansielle støtten fra programmet vil være inntil halvparten av kostnadene til nærmere definerte aktiviteter knyttet til prosessledelse, nettverksbygging, analyse- og strategiprosesser og idé- og prosjektutvikling i tidlig fase. Støtten har imidlertid et tak på sju millioner kroner i året per ekspertisesenter.

Klynger

Programmets målgruppe har vært grupperinger av bedrifter og deres støttespillere innenfor såkalte regionale klyngedannelser.

Utviklingsprosesser i regionale klynger inkluderer en rekke aktører, fra næringsliv, utdanning og forskning, virkemiddel- og utviklingsinstitusjoner og offentlige sektormyndigheter.

- Utgangspunktet for programmet er forståelsen av at innovasjon innenfor en kunnskapsøkonomi i stadig økende grad er et resultat av bedrifters samspill med sine omgivelser, heter det i programbeskrivelsen.

Det er Norges forskningsråd, Selskapet for industrivekst og Innovasjon Norge som har utviklet programmet for Centres of Expertice, og utpekt de miljøene som får denne merkelappen. Dette er gjort på oppdrag fra Kommunal- og regionaldepartementet.

Lenker:

Innovasjon Norge: Norwegian Centres of Expertise
Kommunal- og regionaldepartementet: Seks næringsmiljøer valgt som Norwegian Centres of Expertise
 

Powered by Labrador CMS