Lund starter senter for fri forskningslitteratur

Lunds Universitets Bibliotek har begynt etableringen av et nytt, nordisk senter for vitenskapelig kommunikasjon. Målet er å fremskynde utviklingen mot en fritt tilgjengelig forskningslitteratur.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I oktober i fjor arrangerte Lunds Universitets Bibliotek en internasjonal konferanse om vitenskapelig publisering. Blant annet inspirert av diskusjonene på konferansen har universitetsbibliotekar Lars Björnshauge og prosjektleder Ingegerd Rabow tatt initiativet til å opprette et “Nordisk resurscentrum för vetenskaplig kommunikation”.

Økte priser

Senteret vil informere og gi råd om en rekke problemstillinger knyttet til endringene i systemet for publisering av forskningsresultater. I flere år har forskningsbibliotekenes budsjetter blitt presset av prisøkninger på vitenskapelige tidsskrifter utgitt av kommersielle forlag som Reed Elsevier og Bertelsmann Springer. Mange biblioteker er blitt tvunget til å si opp tidsskriftabonnementer.

Flere internasjonale prosjekter og initiativer er de siste årene blitt lansert for å bryte opp forlagenes hegemoni. Tanken er at overgangen fra papirbasert til elektronisk publisering burde redusere kostnadene betraktelig, og slik gjøre det mulig å tilby de samme tjenestene til en langt lavere pris - eller gratis. Mange av initiativene har kommet fra USA.

- Nå må vi i Norden også gjøre noe konkret, sier Ingegerd Rabow.

Invitere forskere

Blant arbeidsområdene for senteret blir: Gi råd om tekniske spørsmål og opphavsrettsspørsmål, overvåke og informere om de ulike internasjonale initiativene og arrangere konferanser om temaet.

Rabow vil satse på en nettverksmodell med kontakter og eksperter i de andre nordiske landene. Forskningsbiblioteker i Norge, Danmark og Finland er invitert med.

- Vi vil invitere forskere og beslutningstakere ved universitetene, slik at det ikke blir et biblioteksentrert prosjekt. På tross av at det er bibliotekene som mest har merket problemerne, er dette i høyeste grad også et anliggende for universitetene og forskningen, sier Rabow.

Powered by Labrador CMS