Stolt 12-åring vant forskerkonkurranse

- Jeg blir nesten helt rørt, jeg, sa universitetsdirektør Hanne Harlem da hun mandag delte ut Unge forskere-prisen i ungdomsskoleklassen til 12 år gamle Marius Andersen fra Egersund.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

For første gang var ungdomsskoletrinnet invitert til å delta i den prestisjetunge konkurransen Unge forskere. Marius som er elev ved Samfundets skole i Egersund fikk prisen for sin oppgave «Japansk drivtang i Egersundområdet», en pris som ble belønnet med 3 000 kroner.

I juryens begrunnelse for å gi førsteprisen til den unge forskeren heter det blant annet:

«Juryen er av den oppfatning at dette er en meget bra rapport om japansk drivtang i Egersundområdet. Arbeidet vitner om stor interesse og modenhet hos den særdeles unge forskeren».

Vann og vind

De to andre vinnerne i ungdomsskoleklassen, Marte Ruud Sandberg og Amalie Knudsen, er begge elever ved Ski ungdomsskole og tre år eldre enn førsteprisvinneren. De har konsentrert seg om henholdsvis vindkraft og vannkraft.

Marte fikk 2. premie for sitt prosjekt «Hvorfor ble Norge en vannkraftnasjon» og Amalie vant 3. premie for sitt prosjekt «Vindkraft».

Til Dublin

Andreas Hauge fra Danielsen Videregående skole i Bergen og Eirik Bakke fra Bergen Katedralskole kunne stikke av gårde med de gjeveste prisene, der belønningen er å representere Norge ved den internasjonale EU contest for young scientists i Dublin i slutten av september.

Hauge fikk 1. prisen i klassen for naturvitenskap og teknologi for sitt prosjekt «Krengebil - en konseptutvikling», mens Bakkes prisprosjekt har tittelen «The Anitra Project - How simple can a basic computer be designed».

I klassen for humanistiske fag var det også to førstepriser. Helene Gisken Pedersen fra Stavanger Katedralskole har skrevet om «Fantastisk barnelitteratur lest med voksne øyne», mens Fredrikke Cathrine Lund fra Steinerskolen i Moss hadde konsentrert seg om «Ungdomsspråk».

Begge disse blir belønnet med deltakelse i «London International Youth Science Seminar» i London i månedsskiftet juli/august.

115 arbeider

Juryen har hatt 115 arbeider til bedømmelse i årets Unge forskere-konkurranse. 79 av arbeidene er levert av jenter, 36 av gutter. Bidragsyterne er fra 12 til 20 år og kommer fra alle deler av landet, med tyngdepunkter i Asker, Bergen, Stavanger og Trondheim.

Det er stiftelsen Ungdom og Forskning som står bak prisen. Bak stiftelsen står Forbindet Unge Forskere, Norges forskningsråd og Universitets- og Høgskolerådet.

(NTB)

Powered by Labrador CMS