Økt frihet fra familien

Lønnsnivået til foreldre har i liten grad betydning for barnas fremtidige inntekt. Det viser ny forskning som sammenligner inntekter mellom ulike generasjoner. Men drømmer du om å bli veldig rik, er det fortsatt en stor fordel å ha familiebakgrunnen i orden.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det har skjedd store forandringer i sammenhengen mellom foreldres inntekt og barnas fremtidige inntekt de siste 50 årene.

Nye forskningsresultater fra Norges Handelshøyskole, NHH, viser at det er kvinner og de relativt fattigste størst grad som har økt sin uavhengighet fra foreldregenerasjonen.

Gagnet døtre

- Utviklingen har gagnet døtrene mer enn sønnenesier en av forskerne bak resultatene, førsteamanuensis Øivind Anti Nilsen ved NHH.

"Øivind Anti Nilsen, førsteamanuensis ved NHH"

- Familiepolitikk med satsing på barnehager, permisjonsordninger, og en generell tilrettelegging for å kombinere familie- og yrkesliv, kan være noe av forklaringen.

Han peker også på utdanningspolitikken sammen med studiefinansieringsordningene som en årsak til økt inntektsmobilitet mellom generasjonene.

- I motsetning til i resten av Europa og USA er sammenhengen mellom foreldre og barns inntekt mye mindre i de skandinaviske landene. Dette viser at den sosiale utjevningspolitikken har fungert, sier Nilsen.

Fars kontakter fortsatt viktig

Selv om betydningen av foreldrenes inntektsnivå blant de fattigste gruppene har blitt klart mindre med årene, er det fortsatt barrierer som er vanskelige å bryte.

Barn av lavinntektsforeldre har fortsatt en større sannsynlighet for lav lønn, påpeker NHH-forskeren, mens barn av de såkalt superrike har større sjanse for høy lønn.

- Skal man bli virkelig rik, er man fortsatt avhengig av et nettverk, av fars kontakter. Det hjelper ikke bare med høy utdanning, sier Nilsen. Blant den brede middelklassen, derimot, finner forskerne større grad av variasjon i sammenhengen mellom inntektene til de ulike generasjonene.

Solid datamateriale

Nilsen har utført forskningen sammen med Espen Bratberg og Kjell Vaage ved Universitetet i Bergen. Mens tidligere forskning har sett på sammenhengen innad i en generasjon, sammenligner denne forskningen flere generasjoner, noe som har vært mulig på grunn av et solid datamateriale der man kan måle inntekten for flere generasjoner over flere år.

Powered by Labrador CMS