Knuser myten om den tørre revisoren

Du ser kanskje for deg en beskjeden, talltastende tørrpinn. Men revisorstudenter er mer utadvendte og sosiale enn andre økonomistudenter, antyder personlighetsstudie.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ikke helt riktig bilde av en revisor? (Foto: Colourbox)

Studien hadde ikke som hovedmål å teste om revisorer er festlige folk eller ikke.

Men egenskapene til en revisor kan bety noe for hvilket skjønn han eller hun utviser i jobben sin, og det var det doktorgradsstipendiat Carmen Olsen var interessert i å undersøke.

Selv hører hun til ved Institutt for regnskap, revisjon og rettsvitenskap ved Norges Handelshøyskole NHH. Sammen med veilederen sin, professor Iris Stuart, samarbeider hun med forskere fra Det psykologiske fakultet ved Universitetet i Bergen, om en tverrfaglig studie.

Utgangspunktet til Olsen er spørsmålet: Skiller revisjonsstudentene seg fra andre studenter ved NHH når det gjelder personlighet? Ja, ifølge funnene.

Sosiale

– Vi ser at revisorstudenter er mer skeptiske enn andre, noe som egentlig er et etisk krav for en revisor. Det er svært viktig, sier Olsen, som selv var ferdig med revisorstudiet ved NHH i 2010.

Revisorer skal håndtere risiko, og de må se på regnskap med et kritisk blikk.

Olsen fant også at revisjonsstudentene er tilbøyelige til å være mer sosiale enn andre økonomistudenter. De er mer utadvendte.

Doktorgradsstudent Carmen Olsen, NHH. Foto: (Foto: Helge Skodvin)

– Var det overraskende?

– Nei, ikke for meg, sier Olsen, for jeg har jo erfaring fra mitt eget kull. Men legmenn har ofte en forestilling om at revisorer er introverte og kjedelige. Det er nok mange som tenker at revisorer ikke de mest spennende menneskene.

– Revisorstudentene er målrettede og målbevisste. På dette punktet skilte de seg signifikant fra normen, forteller Olsen.

Hun understreker at hun har et relativt lite utvalg, så foreløpig ønsker hun å være varsom med å generalisere. Hun mener det kan være interessant å gå videre med en studie av revisorer etter at de er ferdig utdannet og har begynt å jobbe i faget.

Personlighetstester

En del av studien består av en personlighetstest, der revisorstudenter testes opp mot et utvalg av studenter som har valgt en annen studieretning ved NHH. Et mindre antall studenter skal gjennomgå flere tester ved UiB.

Disse omfatter kognitive egenskaper, atferd og strategivalg, oppmerksomhetsevne og simulering av beslutningsprosesser.

Ellen Kulset, også hun utdannet revisor, var opponent da Olsen presenterte funnene sine på FIBE-konferansen på NHH i januar.

Kulset avla sin doktoravhandling i revisjon ved NHH i fjor. I avhandlingen gjorde Kulset en empirisk studie av revisors atferd i situasjoner der kunde og revisor er uenige om hvordan et regnskapsspørsmål skal løses.

Tillitsrolle

Hun mener det er flere sider ved Olsens studie som gjør den interessant.

– De fleste som har jobbet i revisjonsbransjen, vet at folk i dette faget er like forskjellige som i andre bransjer. Men på den andre siden ønsker du ikke hvem som helst inn i yrket. En vil helst at en revisor skal ha noen av egenskapene som Olsen observerer i sin studie.

Revisorer har på mange måter en tillitsrolle i samfunnet, mener Kulset.  

Hensikten med studien er å bidra til bedre forståelse av hvilke personfaktorer som kan ha betydning for utøvelse av jobben. Målet er å kunne si hva som karakteriserer landets framtidige revisorer, for å se hvordan dette påvirker revisorenes skjønn når de skal ut som yrkesaktive revisorer.

– Funnene vil ha praktisk betydning for revisjonsfirmaers HR-aktiviteter og kan hjelpe dem til å forbedre opplæringsprogrammer for fremtidige revisorer, sier Carmen Olsen.

Powered by Labrador CMS