Håp for utrydningstruet lemur

Forskere på Madagaskar har oppdaget en ny stamme av sterkt utrydningstruede lemurer av typen greater bamboo lemurs. Funnet gir håp om artens overlevelse.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Lemur-stammen ble oppdaget mer enn 400 kilometer unna det eneste stedet disse sterkt utrydningstruede dyrene ellers finnes. Forskerne tror at stammen består av 30-40 individer.

Ellers finnes arten bare i isolerte lommer av bambusskog lenger sør på Madagaskar, der man antar det gjenstår bare 100 individer. Derfor er funnet av en ny stamme i nord spesielt velkommen.

Tåler gift

Lemurer kalles på norsk ofte for halvaper, og er i slekt med apene. Arten greater bamboo lemur har kraftige kjever, som kan knekke store bambusgreiner. Bambus er favorittmaten, og den spiser både skudd, marg og blader.

Dyret spiser også de giftige delene av blader og skudd, og får i seg daglige doser med cyanid som ville tatt livet av mennesker. Forskerne har ennå ikke funnet ut hvordan dyrets fordøyelsessystem takler giftdosene.

Gassisk snikekatt (Foto: Dawson / Wikimedia Commons)

Lemurartens eneste dyrefiender er gassisk snikekatt og rovfugler, så det er mennesket som har ødelagt deres naturlige miljø gjennom svibruk og ulovlig hogst.

Arten greater bamboo lemur har status som kritisk truet. Det vil si at arten har ekstremt høy risiko å dø ut og kanskje bare tre generasjoner igjen å leve.

Denne lemurarten er unik, og er det eneste medlemmet i en hel primatslekt, som forskere regner for å være den mest truede primatslekten i verden.

Overvåkes videre

I årevis har forskere trodd, men ikke kunnet bevise, at dyr av typen greater bamboo lemur har bodd i de nordlige Torotorofotsy-våtmarkene.

Et samarbeid mellom en lokal dyrevernorganisasjon og en amerikansk dyrehage gjorde det mulig for forskere å finne lemurene.

Noen dyr ble satt ut av funksjon lenge nok til å feste på dem radiohalsbånd, slik at de kan overvåkes videre.

Forskerne håper på at funnet av lemurstammen vil føre til at det settes inn tiltak for å beskytte miljøet deres og holde dem i live.

- Å finne denne ekstremt sjeldne lemurarten på et sted der ingen forventet å finne dem, var mer spennende enn å finne en helt ny art lemurer, sier naturforvalter og genetiker Edward Louis fra Henry Doorly Zoo i en pressemelding fra Conservation International.

Dyr av arten Greater Bamboo Lemurs funnet i Madagaskar. (Foto: Jonathan Linus Fiely).

Kilde:

Conservation International: New Population of Greater Bamboo Lemur Found in Madagascar

Powered by Labrador CMS