Brennbar håndsprit

En uheldig miks av håndsprit og gassbrenner gjorde at en student ved molekylærbiologisk institutt ved Universitetet i Bergen satte hendene i fyr.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Ulykken skjedde på laboratoriet til UiBs molekylærbiologiske institutt i Høyteknologisenteret. (Foto: Reinhardheydt/Wikimedia Commons)"

Ulykken skjedde i slutten av oktober i fjor da en student brukte en gassbrenner til å sterilisere en glassflaske han skulle bruke til bakteriedyrking.

Bare noen minutter tidligere hadde studenten vasket hendene med en håndgele som inneholdt sprit. Universitetet anbefaler alle sine studenter og ansatte å gjøre dette for å hindre influensasmitte.

Hittil ukjent problemstilling

I universitetets interne skademelding heter det at ”denne hendelsen har gjort oss oppmerksom på en problemstilling ved lab-arbeid som vi ikke har hatt tidligere” og at ”vi må heretter gjøre studenter og ansatte oppmerksomme på at sprithåndvask og bruk av brenner ikke må kombineres.”

I skademeldingen anbefales det å sette i gang tiltak som informerer ansatte og studenter om forsiktighet rundt laboratoriearbeid og bruk av brenner.

"Litt spritrester på hendene, en slik Bunsen-brenner og et øyeblikks uoppmerksomhet var alt som skulle til. (Illustrasjonsfoto: iStockphoto)"

- Rett og slett et uhell

Grethe Marie Aarbakke er overingeniør og verneombud ved Molekylærbiologisk institutt, og det er hun som er ansvarlig for laboratoriet hvor ulykken skjedde.

Hun mener informasjonen er god nok og at det ikke er behov for videre sikkerhetsinstrukser, selv om universitetet i disse dager fylles opp av splitter nye studenter.

- Vi har hatt hundrevis av studenter her på laboratoriet, og dette har aldri skjedd før. Dette var nok rett og slett et uhell og skyldtes et øyeblikks tankeløshet, sier Aarbakke til forskning.no.

Ikke mer informasjon

Hun forteller at studenten trodde at hendene hans var tørre, men at det raskt tok fyr i spritrestene.

- Heldigvis skadet han seg ikke alvorlig, og gode førstehjelpsrutiner gjorde at vedkommende bare endte opp med noen lettere røde merker, avslutter Aarbakke.

Powered by Labrador CMS