Lei en biolab i Tromsø

Gründere som har gode ideer innenfor bioteknologi, men mangler laboratorium å teste ut ideene i, kan nå leie seg plass i flunkende ny biolab i Tromsø.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Barents BioCentre Lab i Tromsø kan brukes av gründere med gode biotek-ideer men uten egen biolab. Forskningssjef Erling Sandsdalen ved Norut (foran) kan snart ønske velkommen mens Norut-forskerne Terje Vasskog (t.v.) og Myagmarsuren Sengee (midten) skrur sammen benker og bord. (Foto: Asle Rønning)

Tilbudet skal være det første i sitt slag i Norge. For en billig penge kan man leie seg plass på en laboratoriebenk og få tilgang til avansert utstyr på Barents BioCentre Lab.

- Vi har alt fra reagengslass og små vekter til massespektometre og utstyr for gensekvensering, sier Erling Sandsdalen, leder for selskapet.

Han er også forskningssjef ved forskningsinstituttet Norut i Tromsø. Norut er ansvarlig for etableringen av leielaben.

Gründer uten lab?

Hensikten er å bidra til næringsutvikling innenfor bioteknologi.

- En typisk bruker kan være en gründer som har noen muligheter man vil prøve ut. Da trenger man tilgang på infrastruktur. Det kan også være etablerte bedrifter som har lab men som mangler akkurat den typen utstyr vi kan tilby, sier Sandsdalen til forskning.no.

Det er investert 30 millioner kroner i laben, som har en rekke spesialiserte rom. Av dette har i overkant av 20 millioner kroner vært brukt til utstyr.

Investeringen er i sin helhet bekostet av Troms fylkeskommune, som har bevilget penger fra den såkalte RDA-ordningen. Dette er penger som ble gitt som kompensasjon for at næringslivet i Tromsø enkelt sagt fikk høyere arbeidsgiveravgift enn tidligere på grunn av EØS-avtalen.

Selve bygget eies av SIVA, det statlige selskapet for industrivekst.

Forskere med skrutrekker

Utstyr er under montering når forskning.no er på besøk. Norut-forskerne Terje Vasskog og Myagmarsuren Sengee er i sving med elektriske skrutrekkere.

Det hele skal stå klart i løpet av våren.

Brukerne vil komme fra et stort område.

- Alle er hjertelig velkomne. Om de kommer fra Spania eller Berlevåg så skal de få leie på like vilkår, understreker Sandsdalen.

En bedrift fra Oslo har allerede sagt seg interessert i å leie seg inn.

Laben kan ikke være best på alt, men Sandsdalen sier at utstyret de har skaffet seg på noen områder setter dem i fronten både nasjonalt og internasjonalt.

Først i Norge

Sandsdalen kjenner ikke til noen andre tilsvarende konsepter i Norge der brukerne leier seg inn og driver sine egne aktiviteter i laboratoriet. Det finnes imidlertid en lab som driver på lignende måte i Quebec-regionen i Canada.

I Tromsø er det stort håp om videre vekst innenfor bioteknologi. Sandsdalen nevner blant annet enzymer og lipider som områder der det skjer interessant utvikling. Mye av utviklingen er basert på råstoff hentet fra dyr og planter i havet.

Laben ligger i Barents BioCentre, som ble åpnet av næringsminister Trond Giske i fjor og som skal bidra til tettere koblinger mellom forskning og næringsliv.

I Barents BioCentre skal privat og offentlig virksomhet blomstre side ved side. Både grunnforskning, anvendte forskningsmiljøer og innovasjonsmiljøer har tilholdssted i bygget.

- Dette skal være en smeltedigel, sier Sandsdalen.

Forside: Illustrasjon: Colourbox.no.

Powered by Labrador CMS