Den intelligente mobilen

En mobil som morfer fra radio til mobil til trådløse nettverk og lærer å finne fram i eterjungelen. En mobil som oppdaterer og oppgraderer seg selv. Den intelligente mobilen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

En mobiltelefon er ikke lenger bare en telefon. Den er radio, musikkspiller, kamera, kalender og enda mer. EU-prosjektet E2R (End-To-End Reconfigurable) skal utvikle mobiltelefonen videre. Framtidas mobiltelefon vil bli like fleksibel som en PC.

Nett-hopping

En vanlig mobiltelefon er låst til spesielle frekvenser. En E2R-mobil vil lete etter innhold i alle slags radiobånd.

Tenk deg at du går hjemmefra og snakker med en kollega. Underveis passerer du en bensinstasjon med trådløst nettverk. Mobiltelefonen ser at den kan ledig plass i det trådløse nettverket. Uten at du merker det, slutter tellerskrittene å gå. Mobiltelefonen er blitt en ip-telefon.

Eller tenk deg at du sitter på toget og ser på web-tv over en kostbar mobil-forbindelse. Toget runder en sving, og finner en digital fjernsyns-sender (DVB-H). Mobilen kobler ned mobil-forbindelsen og henter det samme programmet gratis fra senderen med bedre kvalitet.

"1: Mobilen låner et lokalt nettverk. 2: Litt seinere finner mobilen samme innhold fra en digital fjernsynssender (DVB). 3: Så blir mobilen sendt over på et 3G mobil-nettverk."

Oppgradering

Fra Pcen er vi vant til å laste ned nye versjoner av medie-programmer som iTunes, QuickTime, RealPlayer og Windows Media Player. De nye versjonene har flere finesser eller bedre bilde- og lydkvalitet.

E2R-mobilen vil på samme måte oppgradere seg selv. Den vil ikke bli akterutseilt, og nettverk-operatørene kan ta nye og mer effektive teknologier i bruk så snart de blir tilgjengelige.

Dette er mulig fordi E2R-mobilen ikke har fastlåst elektronikk, men kan omprogrammeres, akkurat som en PC.

En mottaker - mange standarder

"Digital Multimedia-mottaker"

I dag konkurrerer flere radio- og fjernyns-standarder om å levere samme innhold. Noen vil ha DAB-radio, noen vil ha FM, og andre satser på nyere teknologier som DVB-H, DRM eller HD-radio.

En E2R-mobil vil skape seg om til den mottakeren som trengs i øyeblikket, og spare brukeren for å ta stilling til virvaret av standarder. Det er innholdet som teller, ikke teknologien.

E2R-mobilen vil være en sann multimedia-mottaker og -sender, som takler video og lyd like godt som nettsider og vanlig telefoni.

En lærevillig mobil

En fullt utviklet E2R-mobil vil være en kognitiv mottaker. Det betyr at den har en kunstig intelligens og lærer av sine omgivelser.

"Den mobile mottakeren lærer seg hvor du helst vil være."

Den lærer hva slags radiofrekvenser som er ledige der brukeren beveger seg. Den lærer brukerens vaner, og planlegger framover for å gi brukeren det brukeren vil ha. Slik planlegging innebærer å ta kontakt med forskjellige nettverk og bestille ledig kapasitet der denne er billigst og lettest tilgjengelig.

Bedre utnyttig av eteren

Drivkraften bak E2R-prosjektet er bedre utnytting av radiofrekvensene. Nettoperatørene har kapasitet som blir dårlig utnyttet i perioder med lav trafikk. Ved å tilby slik ledig kapasitet på et “spot-marked” for intelligente mobiler kan de tjene mer og utnytte frekvensene bedre.

E2R-programmet ble startet i januar 2004 som en del av EUs sjette rammeprogram for teknologi og forskning. Industri og universiteter i de fleste europeiske land deltar, i første rekke Motorola, men også finske Nokia som eneste nordiske partner.

I desember 2007 skal E2R-programmet munne ut i en hvitebok som skisserer utviklingen videre. Det er viktig å få de nasjonale teletilsynene med seg når frekvensbruken skal bli mer fleksibel. Et stort standardiserings- og utviklingsarbeide er nødvendig før de første E2R-telefonene når hyllene om ti til femten år.

Les mer

E2Rs nettsider (driftet av Motorola)
Software Defined Radio Forum (internasjonalt forum)
Artikkel om intelligent (kognitiv) radio i amerikansk militærteknologisk tidsskrift

Powered by Labrador CMS