Bærekraftig kleskolleksjon

Designskolen Kolding har satt tre designere til å lage en bærekraftig kleskolleksjon med utgangspunkt i skolens forskning. Nøkkelordene er produksjon og forbruk.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: Designskolen Kolding)

I 2008 fikk Designskolen Kolding en ny avdeling: Laboratorium for Design, Innovation og Bærekraft. Det har ført til en lang rekke publikasjoner, blant annet om polyester, og til undervisning i bærekraftig design.

Snart kan enda en publikasjon legges til listen. Den handler om prosjektet Living Lightly, der målet er klær som er både bærekraftige og vakre.

– I ti uker har vi arbeidet med å samle skolens kunnskap om bærekraft og gitt det fysisk form, forteller Mia Kappelgaard, som er en av tre designere bak kolleksjonen som presenteres på Copenhagen Design Week til høsten.

Kappelgaard og de to kollegene hennes arbeider nå for fullt for å få kolleksjonen ferdig i tide.

Fra vugge til vugge

Produksjon og forbruk har vært de to viktigste fokuspunktene i arbeidet, forteller Kappelgaard.

Produksjon skal være så effektiv som mulig. Det innebærer blant annet at mye av klærne blir laget i polyester, som kan brytes til ned de to opprinnelige komponentene og gjenbrukes – helt uten å miste kvalitet.

– Det er en «vugge-til-vugge-tankegang», og man sparer 84 prosent energi og 77 prosent CO2 når man gjenvinner polyester, forteller Kappelgaard.

Det betyr også at det går fint å lage nye produkter. Bærekraften trenger altså ikke gå ut over forbrukerens trang til nye ting.

Faktisk kan det i noen tilfeller være bedre for miljøet hvis et firma lager en jakke i nedbrytbar polyester som bare er beregnet til få gangers bruk, slik at forbrukeren ikke trenger å vaske den. Det er nemlig oftest vasking som gir den hardeste miljøbelastningen.

Klærne skal kunne holde

De tre designerne har også fokusert på klær med lang levetid. De har satt søkelys på godt håndverk og gammeldags skreddertradisjon, og har arbeidet med klassiske materialer som ull, pels og silke.

– Bruksfasen skal være lang og må ikke være belastende; for eksempel skal det ikke trenge vask så ofte, og designen skal holde i mer enn en sesong, forklarer Kappelgaard.

Et konkret eksempel er en kjole som er laget i forskjellige slags strikketøy, som gjør at den kan tas av og på uten metallglidelås som er vanskelig å gjenbruke.

Designerne vil gjerne forsøke å fortelle en historie med klærne.

Det gjør de blant annet med å gjeninnføre ermebladene. Det er små puter som sitter ved armhulene og beskytter mot svette, misfarging og lukt. Bestemoren din kjenner dem helt sikkert, og det gir tøyet en historisk dimensjon, forteller Kappelgaard.

Ønsker å inspirere og skape kunnskap

Formålet med kolleksjonen har vært å skape inspirasjon for andre, både produsenter og forbrukere, og å generere kunnskap omkring bærekraft.

– Når bransjen og forbrukerne skal arbeide med bærekraft, kan det være vanskelig i starten. Man kan raskt miste pusten, for det er et stort og komplekst emne, sier Kappelgaard.

– Å ta et bevisst valg krever kunnskap. Vi vil vise at det er inntil flere måter å angripe problemet på, forklarer hun.

Kolleksjonen blir fulgt av en publikasjon som skal formidle alle disse tankene. Her blir den overordnede ideen beskrevet, og de bærekraftige egenskapene til hvert enkelt klesplagg blir gjennomgått.

– Design kan være katalysatoren for forandring – i dette tilfellet mer bærekraft i motebildet. Bærekraft i seg selv selger dessverre ikke, men det gjør godt design, forteller Kappelgaard

Lenke:

Om Living Lightly – fra Designskolen Koldings hjemmeside

Powered by Labrador CMS