Godt for noe?

Invaderende arter er en trussel mot biologisk mangfold, men kan også gi opphav til mangfold. De nye artene har nemlig stor genetisk variasjon, viser ny undersøkelse.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det biologiske mangfold trues først og fremst av fysisk ødeleggelse av natur, deretter av at arter fortrenges av fremmede, invaderende arter. Dette er velkjent.

Men det er aldri så galt at det ikke er godt for noe. Invaderende arter utviser en bemerkelsesverdig høy grad av genetisk variasjon, viser en ny undersøkelse.

Så om de invaderende artene fortrenger andre organismer, kan vi trøste oss med at inntrengeren i fremtiden kan ha nok genetisk kreativitet til å gi opphav til et mangfold av nye arter.

Desverre for oss mennesker, ligger denne fremtiden noen hundre tusen år inn i fremtiden.

Det er i siste nummer av tidskriftet Current Biology vi finner artikkelen der forskere har analysert den invaderende ferskvannsneglen Melanoides tuberculata.

Studien ble gjort på øya Martinique, og avslørte at sneglen hadde en enorm genetisk variasjon med hensyn til viktige suksessfaktorer i en snegles liv, som fruktbarhet, størrelsen på larvene og tidpunktet for første paring. Variasjonen er faktisk den høyeste noensinne registrert, forteller forskerne i en presemelding.

Det har vanligvis vært antatt at invaderende arter, til tross for sin økologiske suksess og evne til å utkonkurrere andre, likevel har vært å regne som genetiske ørkener:

En invasjon kan godt starte med ett eller et fåtall individer (se foregående artikkel), og representerer derfor bare en del av den invaderende artens samlede genetiske beholdning.

Denne nye undersøkelsen viser at etterkommerne av disse relativt fåtallige pionerene likevel har evnen til å akkumulere oppsiktsvekkende stor genetisk variasjon, en evne arten antagelig har opparbeidet seg gjennom en fortid med gjentatt invasjoner rundt omkring i verden.

Områder med invaderende arter kan i fremtiden vise seg å bli evolusjonære hot spots, spekulerer forskerne bak undersøkelsen. Men som sagt - denne gledelige situasjonen ligger en god stund inn i fremtiden.

(NB: Ingressbildet viser ikke riktig snegleart.)

Powered by Labrador CMS