Reduserte mengder miljøgifter i luft og nedbør

Mengden tungmetaller og organiske miljøgifter i luft og nedbør er redusert de siste årene, viser målinger flere steder i landet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ved Lista i Vest-Agder og Birkenes i Aust-Agder er konsentrasjonene av flere tungmetaller som er målt i nedbør, redusert. Også tilførslene av enkelte organiske miljøgifter i luft og nedbør på Lista og Ny-Ålesund på Svalbard er mindre.

Utslippsreduksjoner og forbud

Det er nye analyser som Norsk institutt for luftforskning (NILU) har gjort på oppdrag fra Statens forurensningstilsyn (SFT) som viser dette. Årsaken til nedgangen er internasjonalt samarbeid om utslippsreduksjoner og forbud mot enkelte miljøgifter.

Ifølge SFT faller mindre konsentrasjoner av de fleste tungmetaller i nedbør sammen med utslippsreduksjoner i Europa, særlig for bly, kadmium og sink. Økt bruk av blyfri bensin i Europa har gitt mindre tilførsel av bly. Nedgangen i andre metaller kommer fordi mange land har innført rensetiltak i industrien og energiproduksjonen, samt gått over til mindre forurensende energibærere.

Ikke alt minker

Det er målt mindre mengder av de organiske miljøgiftene Lindan i nedbør og luft som følge av forbud mot bruk av dette stoffet som bekjempningsmiddel i landbruket, mindre Heksaklorbenzen (HCB) og tjærestoffer (PAH) i luft som følge av mindre industriutslipp og mindre Polyklorerte bifenyler (PCB), der bruken og utslippene er betydelig redusert i de siste ti årene.

Men konsentrasjonene av kvikksølv og de tyngst nedbrytbare organiske miljøgiftene er ikke blitt mindre. De europeiske utslippene av kvikksølv er redusert, men dette avspeiles ikke i resultatene.

(NTB)

Powered by Labrador CMS