Lite å spare på å bruke av-knappen

Tyske forskere mener at kampanjene for å skru av TV'en eller PC'en helt kan være sløsing med energi. Moderne apparater bruker lite strøm i standby-modus. Gevinsten er større ved å gjøre apparatene mer gjerrige med strømmen i aktiv bruk.
7.10 2007 05:00

I en studie fra et økonomisk forskningsinstitutt i Köln hevder Hedrik Biebeler og kollegene hans at kampanjene for mer aktiv bruk av av-knappen i beste fall er misforståtte.

I verste fall kan de føre til at fokuset dreies vekk fra der de virkelig store gevinstene er å hente: Forbrukerelektronikk som er mer strømgjerrig i aktiv bruk.

Forskerne hevder at potensialet for strømsparing og reduksjon i klimagasser er lite ved å gå fra standby-modus til helt avslått apparat. Forskjellen utgjør rundt en watt, og ytterligere reduksjon av standby-forbruket vil koste mer enn det smaker.

Bedre utnyttelse av pengene


“De fleste flatskjermer bruker mye mindre strøm enn gammeldagse bilderør-skjermer.”

Da er det bedre å bruke pengene på å utvikle apparater som bruker mindre strøm, hevder forskerne.

Å erstatte gamle strømslukere med nye strømsparende apparater bør prioriteres høyere, mener Biebeler og kollegene hans.

Det er et direktiv fra EU om å regulere bruken av standby-modus i elektroniske apparater som har utløst reaksjonen fra forskerne og som nå altså munner ut i en artikkel i et økonomisk tidsskrift.

Referanse

“European regulation of standby energy consumption: the case of LCD-TVs and TFT-monitors” by Hendrik Biebeler, Mahammad Mahammadzadeh and Hubertus Bardt, in International Journal of the Environment and Sustainable Development, 2007, Vol. 6, No. 3, pp 242-253

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Saker fra våre eiere

Oslo universitetssykehus

Forskere ved Oslo Universitetssykehus vil automatisere jobben som gjøres av legespesialister i dag. – Flere pasienter vil få mer treffsikker behandling, mener prosjektleder Håvard E. Danielsen.

SINTEF

Renere vedfyring kutter helsekostnader og gir miljøgevinst, ifølge ny rapport.

Nordlandsforskning

Unge lovbrytere risikerer å vente i over ett år før oppfølgingen av dem starter.

Saker fra våre eiere

Havforskningsinstituttet

Det er konklusjonen etter at forskarar har gått gjennom all tilgjengeleg kunnskap om temaet.

Universitetet i Stavanger

Frykt for ryktespredning hindrer mange unge i å søke hjelp for mentale problemer.

NIBIO

De er knøttsmå og blir ofte uglesett, men ikke alle er farlige for miljøet.

Forskeren forteller:

Når ungdom presses til å drive med idrett, og voksne bestemmer hvordan de skal gjør det, da blir idrettsungdom lei. Men du kan unngå at barna dine mistrives, blir stresset og presterer dårlig på sikt.

Dinosaurenes historie må skrives om, sier britiske forskere etter en ny enorm analyse. Det vil uten tvil ryste fagfolk verden over, men hvis forskerne har rett, løser de flere uløste gåter.

Forskere ved Oslo Universitetssykehus vil automatisere jobben som gjøres av legespesialister i dag. – Flere pasienter vil få mer treffsikker behandling, mener prosjektleder Håvard E. Danielsen.

Færre enn én av ti nordiske ledere vil stole på råd fra intelligente maskiner i viktige beslutninger. De er verdens mest skeptiske i synet på kunstig intelligens.