FN-rapport slakter handel med klimakvoter

20 prosent av klimakvotene som hittil er blitt solgt, har ikke hatt noen effekt på utslippene av klimagasser, viser en ny FN-rapport.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Rapporten som ble slått opp i avisen The Guardian i helgen, avdekker store feil ved FNs eget kvotesystem, Clean Development Mechanism (CDM).

Mens statsminister Jens Stoltenberg (Ap), som er en stor forkjemper for klimakvotehandel, ikke ønsker å kommentere saken, er kollega Kristin Halvorsen (SV) klar på at rapporten er alvorlig.

- Det er helt avgjørende at FN har en så streng godkjenningsprosess at kjøp av klimakvoter gir reelle reduksjoner i utslippene, sier Halvorsen til Dagsavisen.

Halvorsen mener FN må reagere strengt når klimakvotene viser seg å likevel ikke gi noen reduksjon i utslippene.

- FN må sørge for at kvalitetssikringen fungerer, og så må de ikke nøle med å trekke tilbake sertifiseringen hvis kravene ikke blir innfridd, sier finansministeren, som vil bruke opp til 200 millioner kroner på kvotekjøp i løpet av året.

Miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV), som har vært vert for FNs markering av verdens miljødag i Tromsø denne uka, sier feil i det ferske systemet ikke er unaturlig.

- FN vil undersøke saken og i løpet av få dager komme med en melding, sier hun til Dagsavisen.

(NTB)

Powered by Labrador CMS