- Store miljøutfordringer

Petroleumsvirksomheten har skapt økonomisk velstand i Norge, og noen hevder at nordmenn har det som fisken i vannet. - Spørsmålet er om fisken trives like godt etter all letingen og boringen etter olje på den norske sokkelen, sier forsker Arnfinn Skadsheim i IRIS.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Miljøutfordringen dreier seg om å utvikle regler og å rense den store andelen av vann som går ut i havet og som inneholder mulige stoffer som kan gi en uheldig konsentrasjon av oljestoffer i havet, sier forskeren.

- På den annen side har vi ingen garanti mot uhell. Derfor må vi fortsatt lære mer om store og små mengder olje i havet, presiserer Skadsheim, som sammen med over femti andre i IRIS forsker på miljø.

Bryter ned skadelige stoffer

Nå kan Skadsheim berolige oss med at det kommer ut relativt få skadelige stoffer i mengder som bør bekymre oss eller fisken, og andre levende organismer i havet.

- I utgangspunktet har både fisker, fugler og folk den egenskapen at de selv bryter ned skadelige stoffer, som for eksempel tjære, som i nedbrytingsfasen kan danne kreftfremkallende stoffer, sier han.

Ved IRIS måler forskerne effekter av miljøgifter på helsen til mennesker, fisk og dyr. Dette kan sammenlignes med en doktor som tar blodprøver og andre prøver av pasienter for å sjekke helsetilstanden.

Stor miljøutfordring

- Det er en ekstra stor miljøutfordring i Norge fordi olje- og gassvirksomheten foregår i Nordsjøen i sentrale gyteområder for fisk, sier Skadsheim.

Nå som olje- og gassvirksomheten er på vei nordover mot arktiske strøk og dypt vann, mener Skadsheim det er viktig å være forberedt.

Powered by Labrador CMS