- Klima blir en av EUs viktigste saker

Østerrike vil prioritere klimaspørsmål høyt i sin periode som formannsland i EU, sier landets miljøvernminister Josef Pröll.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Østerrike overtar formannskapet i EU fra 1. januar til 1. juli 2006. Allerede i mars begynner forhandlingene om nye klimaforpliktelser etter 2012, for landene som er tilsluttet Kyotoavtalen.

I juni begynner EU sine diskusjoner om videreføring av handelen med CO2-kvoter mellom land og bedrifter i EU.

Raskt økende energiforbruk

- Da vil også spørsmålet om hvordan skips- og luftfart kan bli omfattet av kvotehandelen, sier Pröll.

I tillegg ser Østerrike muligheter i den brede dialogen med land som ikke er forpliktet av Kyotoavtalens utslippsmål, sier Pröll. Det vil i første rekke si USA og store utviklingsland med raskt økende energiforbruk, som Kina og India.

- Nøkkelen til å få med USA er å få utviklingslandene om bord i båten, sier Pröll.

Han mener muligheten for det er bedre nå enn for noen år siden, og viser til at EU det siste året har fått med utviklingsland på en rekke initiativer.

Konferansen i Montreal

Klimakonferansen i Montreal, som ble avsluttet i morgentimene lørdag, vedtok for det første at Kyotoavtalen skal forlenges etter 2012.

De 157 landene som er tilsluttet avtalen begynner allerede neste år diskusjonene om nødvendige revideringer av avtalen, blant annet skjerpede mål om utslippsreduksjoner.

Konferansen vedtok også, etter hard dragkamp med USA, å starte en bred dialog om langsiktig, internasjonalt klimasamarbeid, der alle landene som har undertegnet FNs klimakonvensjon fra 1992 er med. Det betyr at USA også er med.

(NTB)

Powered by Labrador CMS