Bakgrunn: Hva er tårer?

De skyller vekk støv, bakterier, pollen, rusk og rask, og når vi er glade eller triste kommer de i overflod. Men hva er egentlig tårer?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Når vi gråter, lager vi mer tårevæske enn det som trengs for å holde øynene passe fuktige. Tårevæske er en blanding av vann, salt, proteiner, fett, sukker, sitronsyre og bakteriedrepende stoffer. Dessuten inneholder tårevæsken forskjellige avfallsstoffer som kroppen trenger å kvitte seg med.

Tårevæsken lages i tårekjertlene, som sitter rett over den ytterste øyekroken på begge øynene. Hver gang du blunker, strømmer tårevæske ut fra øyelokket og skyller vekk støv, bakterier, pollen og annet rusk og rask. Den brukte tårevæsken renner ned i tårekanalene og fortsetter ned i nesa og halsen. Tårekjertlene lager ekstra mye tårevæske når det kommer noe på øyet som ikke skal være der - for eksempel støv, pollen, bakterier eller røyk. Da blunker vi ekstra mye også, slik at skitten virkelig kan vaskes vekk. Men vi lager også ekstra mye tårevæske når vi er triste eller har store smerter.

Forskerne vet fremdeles ikke akkurat hva som skjer i hjernen når den bestemmer at vi skal gråte, men den siste beskjeden kommer fra hypotalamus. Hypotalamus er et område i hjernen som styrer mange ting i kroppen som vi ikke har kontroll over, som for eksempel fordøyelsen og hjerteslagene.

Hva er det som er så trist med løk?

Det er vanskelig å skjære løk uten at det svir i øynene og tårene begynner å renne. Slik er det ikke med tomater, eller gulrøtter eller poteter. Hva er det som er så spesielt med løk? Jo, løk inneholder mye av et stoff som kalles cystein, og som inneholder svovel.

Når du skjærer løk, skader du løkcellene slik at cysteinet blir omdannet til en svovelholdig gass som stiger opp fra løken og blant annet treffer øynene dine. Der blander gassen seg med tårevæske og irriterer øynene.

Nervene sender beskjed til hjernen om at det svir, og hjernen svarer med å gi tårekjertlene beskjed om å lage mer tårevæske, slik at gassen tynnes ut. Og du gråter mer og mer og mer…

Det beste tipset for smertefri løkskjæring er å bruke dykkermaske mens du holder på. Det hjelper også å litt å puste gjennom munnen, og å legge løken i fryseren 10-15 minutter før du skjærer den.

Krokodilletårer

I middelalderen trodde folk at krokodillen gråt som en liten baby for å lure til seg mennesker som den kunne fange og spise. Nå vet vi at det ikke er sant. Men vi kan fremdeles snakke om «krokodilletårer ». Neste gang du får en mistanke om at lillebroren din gråter bare for at du skal synes synd på ham og gjøre som han vil, kan du jo prøve å riste på hodet og si: “Det er nok bare krokodilletårer…”

Krokodiller gråter altså ikke for å lure folk. Ikke fordi de er triste heller. Men krokodiller kan få tårer i øynene likevel, særlig når de har vært lenge på land. Da begynner øynene å bli tørre, og krokodillen lager ekstra mye tårevæske for å smøre dem - så mye at det kanskje faller en tåre eller to. Men du lar deg selvfølgelig ikke lure!

En del sjødyr som for eksempel havskilpadder bruker tårer til å kvitte seg med salt fra kroppen. De er ofte ute og svømmer i dagevis uten å ha noe annet enn sjøvann å drikke. Men sjøvann er for salt for kroppen og blodet til havskilpadden. Den er nødt til å kvitte seg med det ekstra saltet, ellers kan den dø. Saltet skilles ut fra blodet og blandes med tårevæske. Så forsvinner det ut av havskillpadden som store, salte tårer. Havotere, seler, sjøløver, og sjøkuer blir kvitt saltet på samme måte, gjennom tårene.

Vi mennesker bruker også tårene til å kvitte oss med avfallsstoffer. I tillegg bruker vi dem altså til å fortelle hvordan vi har det. Lenge trodde forskerne at vi var de eneste dyrene som brukte tårer på denne måten. Men nå er det flere forskere som mener at noen av sjødyrene også gråter når de blir stresset eller lei seg. Så hvem vet - kanskje krokodillen er litt lei seg likevel - i hvert fall saltvannskrokodillen?

Powered by Labrador CMS