Mer effektivt med energisk stavgang

Med riktig stavgangteknikk kan du forbrenne mange kalorier og samtidig ha det behagelig.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Stavgang

  • Stavgang har eksistert i 15 år og i dag er det ca. 7 millioner mennesker i verden som driver med dette
  • I utlandet heter det Nordic walking
  • Opprinnelsen til stavgang kommer fra langrennsportens barmarkstrening
  • Det er primært kvinner mellom 40 og 70 år som går stavgang

ECSS-kongressen

Idrettsforskere fra hele verden kommer til Oslo i slutten av juni for å delta på kongressen til European College of Sport Science (ECSS). Norges idrettshøgskole er vertskap.

I underkant av 2 000 idrettsforskere er ventet, og de skal presentere ny forskning innen hele spekteret av idrettsfag.

Konferansen har fått tittelen ”Nature, nurture and culture”, og blir den mest omfattende idrettsfaglige kongress som noen gang er arrangert i Norge.

Konferansen går fra 24.-27. juni på Oslo kongressenter.

Norges idrettshøgskole: Om ECSS-konferansen

ECSS: Egne nettsider for kongressen
 

Energisk stavgang gir et energiforbruk som er opp til 67 prosent større enn under vanlig gange. Det viser en ny forskningsrapport fra Norges idrettshøgskole.

Tidligere undersøkelser kan vise til et energiforbruk på opp til 23 prosent sammenlignet med vanlig gange.

Teknikken avgjør

Forskerne bak undersøkelsen, Ernst  A. Hansen og Gerhald Smith, mener at energisk stavgangseknikk kan medføre et spesielt stort overkroppsarbeide og arbeide på kroppens tyngdepunkt sammenliknet med andre teknikker.

- Grunnen til de gode resultatene er en særlig energisk stavgangsteknikk som er utviklet av tidligere langdistanseløper Ingrid Kristiansen, sier forsker Ernst Hansen.

Teknikken bygger på et dypt og langt steg utført i relativt rolig tempo. Dette steget fører til et motstem selv om man går på flat mark.

Et effektivt løpssteg vil «rulle» framover, mens dette stavgangssteget vil «bremse» i fartsretningen. Med dette steget og den rolige farten vil man også få et langt og effektivt armtak.

Lave armer og en relativt rett arm gir et veldig krevende armarbeid. Resultatet av dette er et ekstra høyt energiforbruk selv om man går sakte.

Figuren viser resultater fra undersøkelsen av hvor mye ekstra energiforbruk det krevdes å gå stavgang på forskjellige helninger – når man sammenliknede med vanlig gange ved samme hastighet. De viste data er gjennomsnitt for de 12 deltakere i undersøkelsen.

Et ualminnelig stort energiforbruk under stavgang kan lett oppnås, for eksempel ved å bevege seg på en helt uortodoks måte. Haken er at det vil tippe over til å minne mer om Monty Python og silly walks samtidig som komforten vil forringes for utøveren. Derfor har energiforbruket en grense.

Like komfortabelt som å gå vanlig

- En helt avgjørende egenskap ved den undersøkte stavgangsteknikken er derfor at utøvernes komfort ble rapportert til å være på samme høye nivå som under vanlig gange, på tross av det betydelig større energiforbruk under stavgang.

- Kombinasjonen av å ha det behagelig mens de forbrenner mange kalorier er nok årsaken til at mange av deltagerne i undersøkelsen går sammen flere ganger i uka, og har gjort det år etter år, poengterer Hansen

Komfortabelt og skånsomt

Stavgang har et kjempepotensial som en fitnessaktivitet for folk flest.

I undersøkelsen jobbet deltakerne under stavgang i motbakke med mer enn 80 prosent av deres maksimale oksygenopptak samtidig med at de rapporterte høy komfort (over 7 på en skala fra 1 til 10, hvor 10 svarer til ”meget, meget behagelig” og 1 svarer til ”meget, meget ubehagelig”).

Ernst Albin Hansen. (Foto: Torunn Gjerustad)

- Det er spesielt vesentlig å bemerke at stavgang sammenliknet med andre fitnessaktiviteter er komfortabel og skånsom for kroppens muskler, knokler og ledd selv når stavgang utføres med en høy intensitet, understreker Ernst Hansen

Til sammenligning må du svømme butterfly eller springe med 10,8 km i timen for å oppnå samme energiforbruket som under stavgang i motbakke. For å oppnå samme som under stavgang på flatt mark må du for eksempel springe med 8 km i timen eller spille basketball.

Disse alternative fitnessaktiviteter er vesentlig mer teknisk krevende og mindre skånsomme for kroppens muskler og led enn stavgang.

I filmen underdemonstrerer Ingrid Kristiansen sin energiske stavgangsteknikk i forhold til et eksempel på en mer konvensjonell stavgangsteknikk.

Referanse:

Hansen, Ernst A; Smith, Gerald: Energy Expenditure and Comfort During Nordic Walking With Different Pole Lengths, Journal of Strength & Conditioning Research, 12 June 2009.

Artikkel oppdatert 25/3/2015 

Powered by Labrador CMS