Eneggede ikke prikk like likevel

Eneggende tvillinger er ikke genetisk like ned til minste detalj, slik man tidligere har trodd.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det viser i hvert fall nye funn som svenske, amerikanske og nederlandske forskere står bak.

Studien er utført ved University of Alabama, USA, og er publisert i tidsskriftet American Journal of Human Genetics.

Påviser små forskjeller

- Selv om arvestoffet så å si er helt likt, viser resultatene våre at det finnes små forskjeller, og at de er ganske vanlige.

Det sier forsker Jan Dumanski i et presseskriv fra Uppsala universitet. Han har ledet den internasjoale studien sammen med Carl Bruder:

- Ved å oppdage små genetiske forskjeller hos eneggede tvillinger der den ene er syk, får vi mulighet til å koble spesifikke genetiske endringer til opprinnelsen til vanlige sykdommer, sier Bruder.

Arvelige sykdommer

Funnene kan få stor betydning for forskning på arvelige sykdommer, og for utviklingen av nye diagnostiske metoder.

Inntil nå har man først og fremst søkt etter forklaringer i miljøfaktorer, ikke det genetiske, på hvorfor bare den ene i et enegget tvillingpar for eksempel rammes av Parkinsons sykdom.

Nå nyanseres bildet med den nye studien, heter det videre i skrivet fra Uppsala universitet.

19 tvillingpar

Det forskerne har gjort, er å studere 19 eneggede tvillingpar. De hadde tilsynelatende samme DNA, men forskerne fant noen forskjeller i antall kopier av enkelte arvestoff-segmenter.

Et segment kunne eksempelvis være borte, eller det kunne ha flere kopier enn tvillingen hadde. Nettopp dette kan forklare at en enegget tvilling rammes av en sykdom, mens den andre forblir frisk, tror forskerne.

De svenske vitenskapsfolkene som har vært med på studien, er hjemmehørende ved Uppsala universitet og Karolinska institutet.

Referanse:

Bruder et al. Phenotypically Concordant and Discordant Monozygotic Twins Display Different DNA Copy-Number-Variation Profiles. The American Journal of Human Genetics (2008), doi:10.1016/j.ajhg.2007.12.011

Powered by Labrador CMS