- Ingen tegn til HIV

En HIV-positiv amerikaner ser ut til å være kurert for viruset 20 måneder etter å ha mottatt beinmargstransplantasjon for å bekjempe leukemi.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Pasienten gikk gjennom en beinmargstransplantasjon ved Charite-sykehuset i Berlin.

Beinmargdonorene ble valgt fordi de er bærere av en sjelden HIV-resistent genetisk mutasjon.

Denne uken annonserte legene at etter nesten to år med behandling, hadde pasienten ikke bare unngått å utvikle AIDS – blodet hans ser ut til å være fritt for HIV-viruset.

- Det fins ikke lenger tegn på at pasienten er smittet. Vi er veldig glade og stolte over dette gjennombruddet, sa direktør Eckhard Thiel ved Charite-klinikken for hematologi og onkologi på en pressekonferanse.

- Første i sitt slag

Thiel understreket at resultatet er det første av sitt slag noensinne registrert i verden.

Dr. Gero Hütter fortalte at den 42 år gamle pasienten, en amerikaner bosatt i Berlin, ble infisert med HIV for rundt ti år siden.

Mannen var under behandling ved sykehuset for både AIDS og leukemi, som utviklet seg uavhengig av viruset. Mannen måtte slutte å ta AIDS-medisiner for at kreftbehandlingen skulle virke.

- Vi ventet hver dag på en positiv test, sier Hütter.

Den har ennå ikke kommet. Forskerne ved Charite-sykehuset sier beinmargen, blod og andre vevsprøver alle er HIV-negative.

Hiv-resistent genmutasjon

Mens Hütter, som er hematolog, ikke HIV-spesialist, forberedte behandlingen av pasientens blodkreft med en beinmargstransplantasjon, husket han at noen mennesker er bærere av en genetisk mutasjon som ser ut til å gjøre dem resistente mot HIV-smitte.

Hvis denne mutasjonen, kalt Delta 32, arves fra begge foreldrene, kan den hindre HIV-viruset i å binde seg til cellene.

- Jeg leste om det i 1996, ved en tilfeldighet. Jeg husket det og tenkte at det kanskje ville fungere, sa Hütter på pressekonferansen.

Rundt tre til fem prosent av befolkningen har arvet denne mutasjonen fra begge foreldrene.

Berlin-legene fant 80 beinmargsdonorer som matchet pasienten, et uvanlig høyt antall, og to med den spesielle genmutasjonen. Hele prosedyren vil gjengis i det anerkjente New England Journal of Medicine.

- Kan fortsatt finnes i kroppen

Flere forskere advarer om at selv om HIV ikke lenger kan finnes i pasientens blod, betyr det ikke nødvendigvis at det er fullstendig borte fra kroppen.

- Viruset kan fortsatt finnes i milten, lymfekjertler, nerveceller – hvor som helst, egentlig, sier Norbert Brockmeyer, klinikkdirektør ved universitetssykehuset i Bochum, til nettutgaven av nyhetsmagasinet Der Spiegel.

Og selv om behandlingen er effektiv mot HIV, er det flere faktorer som taler mot å bruke en lignende behandling i større målestokk.

Beinmargstransplantasjon og den medfølgende cellegiftkuren er i seg selv farlige prosedyrer, og den 42-årige pasienten hadde en spesielt heldig genetisk sammensetning, som gjorde det mulig med et uvanlig stort antall potensielle donorer.

Håp

Likevel er det håp om at gjennombruddet kan inspirere til større interesse for genterapi i kampen mot sykdommen som krever to millioner liv hvert år.

HIV har smittet over 38 millioner mennesker verden over.

Legene ved Charite-sykehuset følger nøye med på pasientens helse, og er forberedt på å sette i gang med antiretroviral behandling dersom HIV-infeksjonen kommer tilbake.

- Vi kan ikke si med sikkerhet om viruset vil reprodusere seg selv i fremtiden. Men det faktum at det ikke har gjort det så langt, er en liten sensasjon, sier Thomas Schneider, direktør for infeksjonsavdelingen ved Charite.

Referanse:

Hele prosedyren skal gjengis i New England Journal of Medicine.

Powered by Labrador CMS