Bakgrunn: Sitte eller stå i motbakker?

Hvordan oppnår man maksimal prestasjon ved sykling i motbakke? Ny forskning kan hjelpe syklister til å velge rett posisjon på sykkelen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ny forskning kan hjelpe syklister til å velge rett posisjon på sykkelen.

Mer om forskningen

Denne artikkelen er basert på en publikasjon av Ernst A. Hansen og Harry Waldeland ved Norges idrettshøgskole.

Publikasjonens tittel er Seated versus standing position for maximization of performance during intense uphill cycling.

Hansen og  Waldelands arbeid er trykt i det internasjonalt anerkjente tidsskriftet Journal of Sports Sciences, vol 26, side 977-984, 2008.

Den norske syklisten Thor Hushovd og resten av Tour de France-feltet er på vei inn i fjelletappene, der de tøffeste stigningene venter fra 13. juli.

Sykling inneholder ofte korte, intensive faser i motbakke. Slike faser kan være med på å avgjøre resultatet på en etappe eller i et ritt.

For eksempel vil en syklist som lykkes i å gå i brudd opp mot toppen av et fjell frata konkurrentene muligheten til å ligge i dragsuget i den påfølgende utforkjøringen og utover neste flate.

Forskere ved Norges idrettshøgskole har forsøkt å avklare om sittende eller stående posisjon gir best prestasjon ved ulike grader av intensiv motbakkesykling.

Forskjeller mellom sittende og stående

De to ulike posisjonene på sykkelen medfører ulike kroppsbevegelser og ulik muskelbruk.

Valget av posisjon kan dermed påvirke syklistens prestasjon og fysiologiske reaksjoner som for eksempel oksygenopptak.

Disse faktorene kan bidra til å avgjøre en etappe eller et ritt.

Ved lave intensiteter

Tidligere forskning har vist at man ved lave intensiteter (ca. 45 til 75 prosent av maksimalt oksygenopptak) forbruker litt mindre oksygen ved sittende sykling enn ved stående sykling i slak motbakke.

Dette betyr at det koster litt mindre energi for syklisten å sykle hvis han eller hun sitter på setet i stedet for å stå.

Men tidligere forskning gir ikke svar på hvilken posisjon som er best ved høyere intensiteter.

Prosjektet ved idrettshøgskolen

I et nytt prosjekt ved Norges idrettshøgskole er det gjort eksperimenter hvor sittende og stående sykling på en rekke høye intensiteter er sammenlignet.

Ti mannlige konkurransesyklister deltok i prosjektet. De var godt trente, hvilket kunne ses ved at de i gjennomsnitt hadde et maksimalt oksygenopptak på rundt 70 milliliter per kilo kroppsvekt per minutt.

Testingen foregikk på en konkurransesykkel som var plassert på en tredemølle. Sykkelen ble utstyrt med et krankdynamometer for å måle effekt.

Prestasjonstestene ble utført i 10 prosent motbakke.

Hastighetene på prestasjonstestene var individuelt beregnet, for å resultere i utmattelse etter omtrent 8, 4, 1,5 og 0,5 minutters sykling (tilsvarende effekter på henholdsvis 86, 96, 118 og 165 prosent av effekten ved maksimalt oksygenopptak).

Best å stå ved maks sprint 

Det viste seg at syklistene kunne opprettholde en effekt på 165 prosent av effekten ved maksimal oksygenopptak 7 sekunder lengre da syklingen ble utført stående, sammenlignet med sittende.

Dette tilsvarte 27 prosent bedre prestasjon ved stående sykling.

Når bør man veksle fra sittende til stående? Samtlige utøvere presterte best på den høyeste effekten ved å sykle stående. På den laveste effekten presterte seks av ti syklister best sittende.

For gruppen som helhet begynte stående posisjon å lønne seg ved en effekt på 94 prosent av effekten ved maksimal oksygenopptak.

Syklister som ønsker maksimal prestasjon ved motbakkesykling anbefales å utstyre sykkelen med et krankdynamometer.

Et slikt dynamometer, sammen med kjennskap til sin personlige effekt ved maksimalt oksygenopptak, kan benyttes for å vurdere om man bør sitte eller stå i sykkelen.

Hvorfor bedre å stå ved maks sprint?

Biomekaniske forskjeller mellom sittende og stående sykling kan forklare hvorfor prestasjonen blir bedre stående enn sittende ved maksimal sprint i motbakke.

Når man står og tråkker, blir armene og overkroppen i større grad involvert, ved at man skyver og trekker på styret i harmoni med benas bevegelser.

Kroppsmassen benyttes også i større grad, ved at hoftene føres lenger fram og tillater en bedre overføring av kroppens tyngde til pedalene.

Hva med sykling over lengre tid?

De nevnte faktorene bidrar til å øke prestasjonen under stående intensiv sykling, men samtidig kan de føre til økt energiforbruk under mindre intensiv sykling.

En større del av kroppsmassen må holdes oppe ved hjelp av muskelkraft når man står i sykkelen. Når man sitter kan deler av kroppsmassen hvile på setet.

Disse forholdene er ikke fordelaktige når syklingen pågår over lengre tid hvor effektivitet spiller en mer avgjørende rolle for prestasjonen.

Men å veksle mellom sittende og stående posisjon føles likevel godt for de fleste syklister ved lett til moderat motbakkesykling.

Det kan skyldes at jevnlige endringer av typen muskelarbeid kan forsinke tretthet i muskulaturen, ved at tråkkfrekvensen varierer og ved at flere ulike muskelgrupper deler på jobben.

- Fornuftig å sitte i lang motbakke

Generelt sett vil fortrinnsvis sittende sykling, momentvis variert med stående sykling, sannsynligvis være en fornuftig strategi i en lang motbakke, mener forskerne.

En stående spurt nær toppen av en bakke, eller under et bruddforsøk, kan være avgjørende for resultatet på en etappe eller i et ritt, mener de videre.

Powered by Labrador CMS