Saken er produsert og finansiert av UiT Norges arktiske universitet - Les mer

Knuser myten om teoretikere og praktikere

– Mange er av den oppfatningen at enten så er vi sterke teoretisk, eller så er vi mer praktisk anlagt, men slik er det ikke.
5.3 2012 05:00

Det sier førsteamanuensis ved Universitetet i Tromsø, Susanne Wiking.

Sammen med psykologistudentene Tom Johnsen og Trond Wahlmann gjorde hun en studie som viser at vi mennesker kan være både teoretikere og praktikere.

Dette er jo godt nytt for studenter og skoleelever som i disse dager skal stake ut sin yrkeskarriere. De kan faktisk lykkes på flere arenaer.

– For å si det sånn kunne universitetsprofessorene gjort det bra som bilmekanikere dersom de hadde hatt interesse for faget, smiler Johnsen.

Målte finmotorikken

Han forteller at studien i Tromsø tok for seg 50 menn fra normalpopulasjonen. Alderen på testpersonene var mellom 20 og 45 år.

– Vi begynte med å teste finmotorikken deres ved hjelp av Mikado, et pinnespill. Det går ut på å fjerne så mange pinner som mulig uten at de andre pinnene skal røre på seg. Den andre testen var en klinisk test kalt Grooved Pegboard.

Deltakerne ble bedt om å fylle 25 små hull med passende pinner så hurtig som mulig. Hvis deltakerne mistet en pinne, ble de instruert om å la den ligge og plukke opp en ny pinne fra beholderen.

De ble også instruert om at de kun måtte løfte en av gangen, og de ble tatt tiden på.

– Testene måler ikke bare hastighet, men også koordinasjon og presisjon. Vi tok de ti testpersonene som scoret dårligst og de ti beste med videre på en såkalt WASI- intelligenstest.

Målte IQ på de beste og dårligste

Wiking og Johnsen forteller at de som scoret høyest på den finmotoriske testen, som dermed er praktisk anlagt, også scoret høyt på IQ-testen. Myten om at teoretikere ikke kan være praktisk anlagt er dermed knust.

– Problemløsningsevner og finmotorikk har en helt klar sammenheng. Vi så spesielt på utførelses-IQ, evnen til å se sammenhenger og mønster.

– Den måler ikke tillært kunnskap og er ikke kulturavhengig, forklarer Wiking som legger til at disse testpersonene også hadde en høy generell IQ.

Første i verden

Hun mener det er underlig at tidligere forskning ikke har klart å finne denne sammenhengen tidligere.

– Resultatene fra intelligenstesten vår viste signifikante gruppeforskjeller på IQ mellom høygruppen og lavgruppen i finmotorisk evne.

– Studien vår er sannsynligvis den første som viser sammenheng mellom utførelses-IQ og finmotorisk evne hos individer fra normalpopulasjonen, sier Wiking.

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse