Saken er produsert og finansiert av Universitetet i Bergen

Magetrøbbel kan være angst

Over halvparten av pasienter som tror at de lider av matintoleranse har egentlig angst eller depresjon, ifølge ny undersøkelse.
19.10 2006 05:00

- Psykiske faktorer har en mye større betydning enn vi trodde, det er rett og slett det vanlige livet som setter seg i magen til pasientene, sier professor Tone Tangen på Psykiatrisk institutt ved Universitetet i Bergen.

Tangen har ledet en ny undersøkelse på sammenhengen mellom mageplager og psykiatri. Dette er en del av det store tverrfaglige MAI (matallergi og intoleranse)-prosjektet.

Tilbys behandling

Angst er den vanligste lidelsen hos magepasientene, som har vært gjennom en omfattende psykiatrisk kartlegging.

Kartleggingen viser at i flertallet av tilfellene har magesmertene sammenheng med livssituasjonen til pasientene. De som fikk diagnosen angst, depresjon eller såkalte somatiseringslidelser blir nå tilbudt behandling ved psykiatriske poliklinikker.

Man regner med at 10-15 prosent av befolkningen har alvorlige mageplager. En liten andel av disse søker lege. Mye av dette er altså plager som ikke skyldes feil på tarmsystemet.

- Mageplager blir en del av depresjonen. Mange av disse pasientene er svært hardt rammet. De går ut i langvarige sykmeldinger og en del blir uføretrygdet. Mange får da diagnosen muskel/skjelettplager, for det er ganske vanlig at smerter i magen “smitter over” til muskel og skjelett, sier Tone Tangen.

Krenkes av diagnose

Pasientene som har deltatt i undersøkelsen er stort sett glade for at de får en «ny» diagnose, og peker på at det kan være med på å alminneliggjøre slike problemer.


“Professor i psykiatri, Tone Tangen Haug, har funnet ut at svært mange med mageplager egentlig lider av angst eller depresjon (Foto: Marte Rognerud).”

Men en del føler seg også krenket. Psykiateren tror dette skyldes forestillinger i befolkningen om at dersom det er noe psykisk, har man egentlig ikke noe særlig plager.

- Faktum er at de somatiske plagene som er utløst av psykiske faktorer ofte er mye mer smertefulle og alvorlige enn organiske plager.

- Dersom man har store plager er det faktisk langt større sjanse for at dette har sammenheng med psykisk belastning. Mange blir veldig engstelige med en gang de kjenner smerter i magen, da er det lett å skylde på maten, forklarer Tone Tangen.

Hun tror også en medvirkende forklaring til at så mange hevder at de har matintoleranse, mens de egentlig sliter psykisk, er at en del leger er for slepphendte - ved å si at pasienten må holde seg unna spesielle matvarer - i stedet for å virkelig prøve å avdekke hva som kan være bakgrunnen for pasientens smerter.

Mest kvinner

Hos enkelte setter angst og depresjon seg i magen, dette er sannsynligvis genetisk betinget. Hos andre kan det komme til uttrykk i form av hodepine eller muskel/skjelettplager.

To tredjedeler av pasientene som sliter med magen er kvinner. Det er det samme forholdstallet som for psykiske plager generelt.

Forskerne har ikke funnet at visse typer livsproblemer er mer forbundet med mageplager enn andre.

Tangen har ikke inntrykk av at for eksempel samlivsproblemer er avgjørende. Det virker som at det varierer veldig hva som utløser mageplager, og at det er en forutsetning at man har en kropp der plagene setter seg i magen.

Kan ikke diagnostisere alle

En del magepasienter får diagnosen irritabel tarm, eller stressmage.

Det er fra før kjent at dette har psykiske årsaker. Det nye i Tangens undersøkelse er at også de som tror at de har matintoleranse også har problemer med psyken.

Hva så med dem som ikke har angst eller depresjon, men likevel har magetrøbbel?

- Disse vet vi ikke helt hvordan vi skal forholde oss til, sier Tangen.

Hun tror at disse kan ha rett i at de har problemer med visse typer matvarer, eksempelvis forskjellige typer karbohydrater eller tilsettingsstoffer, og det kan også være noe underrapportering i forhold til psykiske plager i denne gruppen.

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Siste fra forskningsmiljøene

Universitetet i Bergen
Podcast:

Vi kan gjøre svært gode moralske valg uten å ha sterk medfølelse og empati, mener psykologiprofessor. Hør han snakke om hvor spaltet vi mennersker egentlig er. 

Universitetet i Oslo

Et museforsøk ga en klar sammenheng mellom oksygenmangel og forstyrrelser i dannelsen av nye tenner. Men gjelder dette også for mennesketenner?

Universitetet i Oslo

Det er land som Belgia, Danmark, Norge og Sverige gode eksempler på, sier økonomiprofessor Kalle Moene.

Siste fra forskningsmiljøene

Havforskningsinstituttet

Laks med mye lus svømmer dypere enn resten av stimen i de mørke nattetimene. Dette kan være fiskens egen måte å unngå at nye lakselus fester seg.

SINTEF

For første gang har rødalgen fjærehinne blitt til i et norsk laboratorium.

Veterinærinstituttet

God hygiene er et av tiltakene som hjelper mot antibiotikaresistente E. coli-bakterier i norsk slaktekylling.

En mann i King Kong-drakt gjemmer seg i en høystakk og lar en annen mann dælje løs på seg med en stokk. Hva gjør man ikke for å finne ut hva aper er i stand til å forstå?

Spør en forsker:

Hvis du er kvinne, har du kanskje opplevd at menn fester blikket litt lenger sørover enn du trives med. Er du mann, vet du nok at det kan være vanskelig å ta blikket fra en dyp utringning. Men hvorfor er kvinners forparti så magisk?

Et museforsøk ga en klar sammenheng mellom oksygenmangel og forstyrrelser i dannelsen av nye tenner. Men gjelder dette også for mennesketenner?

I møtet med døyande, får helsearbeidarar ikkje høve til å rette opp feil. Mange av dei som føler dei mislukkast, vert heimsøkt resten av livet.