Og bakom synger skogene

Et musikalsk kart under utvikling vil gi blinde og synshemmede et landskap de kan høre seg fram i. Skog, fjell og sjøer får sine egne musikksnutter i det britiske "Singing Maps"-prosjektet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Hyperspektrale bilder som dette har en oppløsning på to meter og kan skjelne mellom ulike tretyper. (Foto: Michigan Technological University)."

Det “syngende kartet” viser bygninger, grøntområder og andre landskapstrekk på dataskjermen ved hjelp av toner og kjenningsmelodier. Når datapekeren flyttes over kartet, aktiviseres pikslene (de små elektroniske bilde-elementene) i bildet, og lyden endres etter terrenget - skog, vei, vann, fjell og så videre. Systemet er et samarbeid mellom geografene Doreen Boyd og Nick Petford og musikeren Kevin Jones, alle ved Kingston University.

Satelittbilder bestemmer lyden

For at dette skal fungere, må informasjonen i bildet være nøyaktig for kart i forskjellig målestokk - helt ned på lokalnivå. Kartet bruker detaljerte satelittbilder som er “hyperspektrale” - de gjenkjenner ulike objekter på hvordan de reflekterer sollyset, og kan for eksempel skjelne mellom løvtrær og bartrær.

- Et av problemene er at det nesten er for mye informasjon, så vi må bestemme hvordan vi filtrerer dataene, sier Nick Petford.

- Hver piksel representerer et nummer, så i teorien kan hver piksel ha sin egen lyd.

Datakomponert musikk

Kartet vil bruke åtte ulike typer musikk, fra enkle toner til mer komplekse lyder. En dataprosessor komponerer en lydmiks opp og ned ulike musikkskalaer, avhengig av hva pekeren har markert og hva musikkprogrammet dermed avgjør skal være med i “komposisjonen”.

- Det er viktig å få synshemmede til å teste ut og bestemme hva slags musikk som fungerer. Lydinformasjonen må høres behagelig ut, ellers vil ingen få lyst til å bruke kartet, påpeker Petford.

Men hva slags musikk som er behagelig kan jo være vrient å bli enige om…

- Forskjellige personer har en tendens til å reagere ulikt på musikk, avhengig av smak og kulturell påvirkning, så brukerne vil få muligheten til å sette opp egne musikkvalg for forskjellige objekter, sier professor Kevin Jones.

"Kartmakerne (f.v.) Kevin Jones, Doreen Boyd og Nick Petford."

Etter hvert ser teamet også muligheter for “ordentlig” musikk, spilt inn med artister eller orkester og lastet inn i kartet.

Ta med kart og laptop

Foreløpig er hovedproblemet at man må drasse med seg en bærbar PC for å bruke vidunderkartet.

- Vi undersøker ulike muligheter, for eksempel med å laste ned kartet på mobiltelefonen. Men dette er et stykke inn i framtiden, sier Petford.

Prototypen skal testes ut i seks britiske byer i desember, og forskerne håper å ha en markedsklar modell i løpet av de nærmeste tre årene.

I mellomtiden kan vi jo foreslå passende låter i stedet for elektronisk blipemusikk: Beatles’ “Norwegian wood” for skog, “Mellom bakkar og berg” og “Öppna landskap”. Flere forslag?

Tipper det vil bli mye forvirring med Ike og Tina Turners gamle hit “River Deep, Mountain High”…

Powered by Labrador CMS