Ung åndenød på Facebook

18-åring fikk bikkjekald skulder av ekskjæresten på Facebook, og opplevde forverret astma. Sosiale medier kan være ny kilde til psykologisk stress, mener forskere.
9.12 2010 05:00


Motivet viser utsnitt fra åpningssiden på Facebook. (Foto: Andreas R. Graven)

For riktig å strø salt i kjærlighetssåret, fjernet eksen ham fra vennelista og la til mange nye unge menn.

Fylt av kjærlighetssorg klarte imidlertid 18-åringen å bli venn med eksen igjen, under et annet nick som var ukjent for henne.

Men videre pålogginger ga åndenød, selv om han brukte astmamedisin flere ganger daglig.

Å se bildet av eksen trigget en forverring av den unge mannens tilstand, antyder italienske forskere i The Lancet.


 

De rapporterer om tilfellet under tittelen Facebook: A new trigger for asthma?

Oftere gradvis forverring

Overlege Egil Bakkeheim på barneklinikken ved Oslo universitetssykehus sier det ikke er helt uvanlig at akutt stress kan forverre astma.

- Men vanligvis er det slik at flere faktorer spiller en rolle ved siden av selve stresset. I dette tilfellet beskriver forskerne at 18-åringen var deprimert etter bruddet med kjæresten.

- Med stadig bedre astmamedisiner har det vært en nedgang i akuttanfallene. Det er vanligere å se en gradvis forverring hos astmapasienter i dag, sier astmaforskeren til forskning.no.

Kilde til psykologisk stress

18-åringens forverrede astma antyder at sosiale medier representerer en ny kilde til psykologisk stress, skriver de italienske forskerne.

Disse nettverkene kan være en utløsende faktor for anfall hos deprimerte asmatikere, påpeker de videre i The Lancet.

- Dette er første artikkel jeg har sett om akkurat dette, og jeg må si at jeg tolket rapporteringen fra forskerne litt som en spissfindighet.


(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

- Men det er klart at det meste i samfunnet går raskere i dag. Ulike sosiale medier kan være en faktor for psykologisk stress, uten at jeg kan si noe bastant om hvordan dette påvirker folks astma, sier Bakkeheim.

Den norske forskeren ser ikke for seg noen bølge av astmaanfall forårsaket av sosiale medier.

Men han tror at den konkrete opplevelsen på Facebook kan føles voldsom for en 18-åring.

Hormonbalansen forrykkes

Ved en akutt stressreaksjon utskilles stresshormoner i kroppen. Disse kan påvirke astmasymptomer.

- Astma er en blanding av betennelsesreaksjoner og trange luftveier. Når vi blir stresset sender hjernen ut en rekke signalhormoner.

- De formidles videre, og kroppen får beskjed om å reagere. Resultatet er at muskulaturen i luftveiene kan trekke seg sammen, fordi balansen mellom hormoner forrykkes.

- Såkalte reseptorer, mottakere av signalstoffene, styrer størrelsen på sammentrekningene. Da kan medisiner som for eksempel salbutamol (Ventoline, red.anm.) benyttes slik at musklene slapper av, sier Bakkeheim.

Referanse:

Facebook: a new trigger for asthma? Gennaro D’Amato, Gennaro Liccardi, Lorenzo Cecchi, Ferdinando Pellegrino, Maria D’Amato. The Lancet - 20 November 2010 ( Vol. 376, Issue 9754, Page 1740 ) DOI: 10.1016/S0140-6736(10)62135-6

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.