Avsporet av halve samtaler

Å høre halve samtalen når noen snakker i mobil, er mer distraherende enn å høre alt som blir sagt, viser amerikansk undersøkelse.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Når du overhører mobilsamtaler på bussen eller andre offentlige steder, kan det være skikkelig irriterende og distraherende.

Nå har Lauren Emberson og Michael Goldstein fra Cornell University i New York funnet ut hvorfor.

Du blir nemlig ikke forstyrret av hva du hører, men av hva du ikke hører: samtalepartneren i den andre enden av telefonforbindelsen.

Gjetter det som mangler

(Foto: www.colourbox.no)

Hjernen din prøver frenetisk å gjette hva som sies, og denne gjetteleken sluker en god del av oppmerksomheten.

- Å høre halve samtalen er distraherende fordi vi blir usikre på hvordan samtalen kommer til å fortsette.

- Dette krever mer oppmerksomhet, sier Lauren Emberson i en pressemelding fra Cornell University, der studien er gjort.

Forskerne mener at slike halve mobilsamtaler kan virke forstyrrende på blant annet bilførere, og foreslår at mobilbrukerne skrur på høyttalerne, slik at andre kan høre hele samtalen.

Studien blir publisert i tidsskriftet Psychological Science.

Innholdet av samtalen viktig

Anne-Kristin Solbakk er psykolog og spesialist i nevropsykologi ved Oslo Universitetssykehus.

- Hjernen arbeider hele tiden med å tolke innkommende informasjon og derved redusere usikkerhet. Den forsøker å konstruere mønstre, helhet og mening utfra detaljer og brokker, kommenterer hun.

Men det er ikke likegyldig hva samtalen handler om. Hvis innholdet i samtalen angår den som overhører, vekkes oppmerksomheten mer.

- Mange har hørt om den såkalte cocktailparty-effekten: Er du engasjert i en samtale, men plutselig hører ditt eget navn langt inne i stemmesurret, spisser du straks ører, sier Solbakk til forskning.no.

- Den aktuelle studien viser imidlertid at det å overhøre halve telefonsamtaler også virker forstyrrende selv om de ikke angår oss personlig, sier hun.

Oppmerksomme på det uforståelige

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

- Vi tror dette fenomenet forholder seg til et mye bredere bilde av språk og adferd. Hvis noe ikke kan forutsies, kan det være at vi ikke forstår det, og da blir vi mer oppmerksomme, sier Emberson i en artikkel på nettstedet Live Science.

Mange studier har vist at nye eller uventede stimuli vil fange oppmerksomheten til mennesker og andre dyr. Det er desto bedre for å overleve et plutselig angrep fra et rovdyr, for eksempel, ifølge Live Science.

- Uventede opplevelser trekker raskt og automatisk til seg oppmerksomheten. For eksempel vil du trolig snu deg mot en kraftig, uventet lyd eller bli distrahert av et nytt reklameskilt på den vanlige arbeidsveien din, skriver forskerne selv i  Psychological Science.

Tre ganger mer distraherte

I eksperimentene målte forskerne oppmerksomheten til forsøkspersoner når de utførte oppgaver. Disse oppgavene stilte de samme krav til oppmerksomhet som daglige gjøremål, for eksempel bilkjøring.

I ett forsøk skulle de bruke en mus for å følge en lysprikk med tilfeldige bevegelser over en dataskjerm. I et annet skulle de huske fire bokstaver.

De fikk enten overhøre halve mobilsamtaler, vanlige samtaler der begge parter var til stede, enetale, eller så ble de ikke forstyrret av samtaler i det hele tatt.

Oppmerksomheten ble tre ganger dårligere under de halve mobilsamtalene. De andre situasjonene gjorde ingen forskjell, opplyser Live Science.

Referanse:

Overheard Cell-Phone Conversations: When Less Speech Is More Distracting, Lauren L. Emberson, Gary Lupyan, Michael H. Goldstein og Michael J. Spivey, Psychological Science OnlineFirst, 3. september, doi:10.1177/0956797610382126

Lenker

Pressemelding fra Cornell University
Artikkel i Live Science
Tidsskriftet Psychological Science (krever innlogging)

Powered by Labrador CMS