Søvnløs - og dopet

For å fungere etter en søvnløs natt, skiller hjernen ut dopamin - et stoff som også produseres ved bruk av amfetamin. 
20.8 2008 05:00


“Hverdagens forpliktelser betyr at man oftest må piske seg selv ut av senga når morgenen kommer, selv om man ikke har fått en blund på øyet. Hjernen prøver da å kompensere for søvnmangelen ved å skille ut dopamin, ifølge studien. (Foto: Colourbox.com)”

Søvn er helt avgjørende for at kroppen skal få nødvendig hvile og restitusjon. Å frata en person søvn vil være den reneste tortur - og søvnløshet over lang tid er livstruende.

Likevel fungerer toppetasjen overraskende greit også dagen etter en natt uten søvn. De fleste vil riktignok føle seg slitne og ukonsentrerte, men likevel klare å løse vanlige oppgaver.

Forklaringen kan være at hjernen doper seg, ved å skille ut dopamin. Det viser en ny studie, som er publisert i Journal of Neuroscience.

Forsvar mot søvnmangel

Produksjon av stoff stimuleres også av det narkotiske stoffet amfetamin.

Brukere av amfetamin opplever å kunne holde seg våkne og i aktivitet i lange perioder uten søvn.

Her han du lese om skadevirkninger ved amfetaminbruk (RUStelefonen).

Hjernen produserer dette stoffet også for å kompensere for noe av underskuddet på søvn og hvil, mener forskerne.

- Dette er den første studien som slår fast at dopamin er knyttet til kroppens forsvar mot søvnmangel, sier Nora Volkow i en presseomtale.

Hun har ledet studien ved National Institute on Drug Abuse i USA.

Ble holdt våkne

De 15 friske deltakerne som ble invitert til å delta i studien, ble delt inn i to grupper.

De heldigste fikk legge hodet på puta, og kunne sove seg gjennom den første delen av studien.

Den andre gruppen, derimot, måtte finne seg i å bli holdt våken gjennom hele natten. Neste morgen ble hjernen til alle deltakerne undersøkt med en såkalt PET-skanner.

Forskerne fant et betraktelig høyere nivå av dopamin i hjernen til de som ikke hadde sovet.

Kompenserer for søvnmangel

- Funnet tyder på at hjernen produserer mer dopamin for å kompensere for søvnmangel, kommenterer David Dinges ved University of Pennsylvania.


“Utskillelse av dopamin kan sees på som førstehjelp mot søvnmangel. Men før eller siden krever kroppen hvile og restitusjon, og man sovner. - Dopamin erstatter ikke søvnen, men kompenserer for noe av søvmangelen, forklarer forskerne. (Foto: Colourbox.com)”

At dopamin er knyttet til å holde seg våken, er kjent fra studier av blant annet Parkinson-pasienter, der søvnighet er en kjent effekt av sykdommen.

Personer med Parkinsons sykdom har samtidig lavere verdier av dopamin i hjernen enn andre.

Ikke erstatning

Forskerne understreker at utskillelsen av dopamin på ingen måter erstatter behovet for søvn.

Fra før er det godt dokumentert at søvnmangel fører til en påtakelig reduksjon i hjernens evne til å læring og konsentrasjon.

Utskillelsen av dopamin kan heller sees på som en nødløsning, som hjernen tyr til når den skjønner at det ikke blir noe søvn med det første.

Lenke:

Studien er publisert i Journal of Neuroscience

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Artikkelen er endret

Denne artikkelen ble endret 20. august. 

Amfetamin er et narkotisk stoff som stimulerer produksjonen av signalstoffet dopamin. 

En formulering i artikkelen om at dopamin likner på amfetamin er fjernet.

Siste fra forskningsmiljøene

UiT Norges arktiske universitet

Avanserte måleinstrumenter om bord på forskningsfartøyet «Helmer Hanssen» gjør det mulig å lage egne landskapskart over havbunnen.

NIBIO

Han reiser verden rundt for å lære å lage best mulig sider. Kunnskapen tar han med seg hjem til siderprodusentene i Hardanger.

NORSØK - Norsk senter for økologisk landbruk

Jorda trenger næring for å forsyne plantene. Det plantene trenger, kan vi finne i kloakken og komposten. Men først må forskere finne de riktige metodene for resirkulering.

Siste fra forskningsmiljøene

Universitetet i Oslo

Har du noen gang hatt følelsen av at du gikk for langt, at du kan ha såret noen og burde besinnet deg? Da har du kjent på din kritiske følelse.

Universitetet i Stavanger

Skotsk vindkraft gir arbeidsplasser, reduksjon av klimagasser og sikker kraftforsyning. – I Norge ser vi oss blinde på kostnader, mener forsker.

Havforskningsinstituttet

Strandkrabben er en tøffing og nærmest umulig å bli kvitt når den først har etablert seg. Men en enda tøffere parasitt klarer å utmanøvrere den standhaftige krabben.

Du måtte passe munnen din i vikingtiden. Hvis du fornærmet noen på feil måte, kunne du bli drept der du sto. forskning.no har tatt en kikk på lov og rett i vikingtiden.

Tenk deg å våkne om natten av at du ligger og onanerer. Det skjer jevnlig for kvinner med sexsomni – mens menn oftere tar lidelsen ut på andre.