Kronikk: Grønn forskningspolitikk for fornybar endring

Miljøpartiet de Grønnes vil at Norge skal vise i praksis hvordan et bærekraftig samfunn er en positiv mulighet - til beste for alle, skriver Rasmus Hansson, 1. kandidat til stortingsvalget 2013.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Rasmus Hansson. (Foto: Wikimedia commons)

Andre partiers forskningspolitikk

En framtidsrettet forskningspolitikk er et sentralt virkemiddel i utviklingen av dette samfunnet.

Solenergi, vindkrafteknologi, jordvarme, energiøkonomisering, resirkulering og ren energiteknologi, er noen av de næringsgrenene som må utvikles i rekordtempo i tiårene som kommer. Derfor er det nødvendig å satse tungt på kunnskap, teknologi og innovasjon for å sikre Norge et konkurransedyktig næringsliv, etter oljealderen.

Norge har gode forutsetninger for å hevde seg godt. Ikke minst ved å bygge videre på spisskompetansen vi har utviklet i petroleumsnæringen og bruke den til å utvikle de fornybare alternativene.

Størst behov for endring i Norden

Men skal vi skal klare å omstille oss må vi tørre å prioritere forskning. I dag ligger Norge på bunn i Norden i andel av BNP som brukes på forskning og utvikling. Det burde vært motsatt. Vi er det nordiske landet som har størst endringsbehov. Og vi har mer midler til disposisjon enn våre naboland.

Derfor vil vi samarbeide med de mest ambisiøse partiene om å presse frem en tidfesting av treprosentsmålet.

I tillegg må vi har en friere forskning og kunnskapsutvikling enn i dag. Vi mener dagens struktur med mange tråder fra Stortinget og departementene inn i Forskningsrådets programmer er sterkt uheldig. Det bør i mye større grad være forskningssektorens oppgave å definere forskningsbehovet og prioritere innenfor en bred forskningspott.

Mer støtte til miljøvennlig energiteknologi

Samtidig må politikerne skape forutsigbarhet og et tydelig rammeverk rundt den omstillingen Norge må gjennomføre. Forutsigbarheten kan komme på plass allerede i dag, ved å innlede nedtrappingen av olje og gass industrien, med sikte på full utfasing innen 20 år. På denne måten vil vi frigjøre store resssurser som i dag er bundet til petroleumsnæringen.

I tillegg vil vi bruke materialgjenvinning og legge grunnlaget for industriutvikling basert på kretsløpsbasterte løsninger. Vi vil, blant annet, doble støtten til Forskningssentrene for miljøvennlig energiteknologi (FME), opprette et nytt senter for geotermisk energi, og øke satsingen på klima og klimarelatert forskning over Norges Forskningsråd og forskingsfondet.

Vil lytte til forskningsmiljøene

I møte den med den største utfordringen i vår tid er kunnskap viktigere enn noensinne.

Vi inntar derfor en en ydmyk og lyttende holdning overfor fagkompetanse og forskningsmiljøer, ønsker å etablere et tett samarbeid i arbeidet med å utvikle en realistisk politikk for en bærekraftig fremtid.

Powered by Labrador CMS