Kronikk: Er det mulig å selge mørketid og kulde?

Mørketida er unik. Mørketida er ikke engang mørk, sier man. Mørketida har blåtonene, og ikke minst - nordlyset.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Kan nordlyset gjøre mørketida mer attraktiv for turister?"

Nord-Norge har en unik beliggenhet for å observere nordlys. Og ikke nok med at vi har dette spesielle mørket og lyset å selge, vi har også storslagne fjell, kulde, snø og is.

Med fremtidige klimaforandringer vil vi kanskje også ha et fortrinn i mer stabile snøforhold i forhold til andre populære vintersportssteder?

Få vinterprodukter

Nok om drømmeriene. Faktum er at vi har få tilrettelagte tilbud til turister som ønsker å oppleve vinteren i nord. Hvorfor er det slik?, spør man seg - se på Nord-Finland. I Levi hvor de knapt nok har fjell - det er mer snakk om en ås - tilbyr de alpinsport og et mangfold av vinteraktiviteter.

Mest imponerende er det at de har stjålet julenissen fra oss. I Rovaniemi går det så det suser, og nissehjelperne svarer årlig på 48 000 brev, på 6 ulike språk.

"Norsk vinterturisme handler ikke lenger bare om klassiske skiturer..."

Dette gir rom for mange ubesvarte spørsmål. Hvorfor har vi - til tross for utmerkede naturgitte forhold - utviklet vinterturismen i Troms i så liten grad?

Dette er bakgrunnen for et forskningsprosjekt som Norut Samfunnsforskning nå gjennomfører på oppdrag fra Innovasjon Norge Troms, Troms fylkeskommune, Sparebank1 Nord-Norge og Statskog.

Fra langrenn til snowboard

Hensikten med prosjektet er å kartlegge muligheter og utfordringer i forbindelse med utvikling av reiselivstilbud i vintermånedene. Blant de spørsmålene man skal forsøke å besvare, er hvilke muligheter som ligger i de naturgitte forholdene og hvordan disse kan koples til gjeldende trender i nasjonale og internasjonale markeder.

Inkludert i dette er et fokus på hvordan det norske vinterfriluftslivet har endret seg fra de klassiske skiturene, til å inkludere også alpint, snowboard og andre mer moderne friluftsaktiviteter.

Utmark, vern og motorisert ferdsel

"...men også mer ekstrem skisport."

Prosjektet skal også kaste lys over de utfordringer og begrensinger som ligger i forvaltningsreglene for kommersiell aktivitet og motorisert ferdsel i utmark.

Vinteraktiviteter stiller ofte høye krav til sikkerhet, guideferdigheter og utstyr. Samordning av kvalifisert personell og utstyr er derfor en helt sentral forutsetning for å utvikle vinterturisme.

Med bakgrunn i dette, vil prosjektet også fokusere på ulike former for samarbeid mellom reiselivsaktører. Turisme og reiseliv er en viktig basisnæring i Troms, næringen står for om lag 10 prosent av sysselsettingen i fylket.

Utvikling av vinterturisme vil kunne bidra til økt lønnsomhet for de eksisterende aktørene og til etableringer av nye bedrifter, spesielt i distriktene.

Resultater fra prosjektet vil bli presentert på Innlandskonferansen i Målselv 22. - 23. mars 2006.

Prosjektleder er Trude Borch , prosjektmedarbeidere er Arne Rydningen, Frank Olsen, Mikko Moilanen og Margrethe Aanesen.

Powered by Labrador CMS