Går tiden fortere enn du tror?

En ny undersøkelse advarer kvinner som vil ha barn mot å vente for lenge. Assistert befruktning kan bare til en viss grad kompensere for de fruktbare årene som er tapt.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Kvinners sjanser for å få barn synker med alderen, og venter man for lenge, kan ikke assistert befruktning kompensere for ventingen, sier professor Henri Leridon som har benyttet en avansert simuleringsmetode i sin undersøkelse. Han mener det er viktig at kvinner får informasjon om hvor stor risikoen er ved å utsette barnefødsler.

Undersøkelsen er publisert i Human Reproduction, som Europas ledende tidsskrift for fruktbarhetsspørsmål. Professor Leridon har benyttet en datamaskinsimulering hvor månedlige sjanser for unnfangelse, risiko for spontanabort og risikoen for permanent sterilitet på grunn av alder er tatt med.

Assistert befruktning kompenserer ikke for tapte år

- Undersøkelsen viste at ved naturlige forhold ville tre fjerdedeler av kvinnene på 30 som forsøkte lykkes i å bli gravide i løpet av ett år. To tredjedeler av 35-åringene ville lykkes i løpet av ett år, og 44 prosent av 40-åringene. Fire år senere ville 91 prosent av de som i utgangspunktet var 30 ha blitt gravide, 84prosent av 35-åringene og 64 prosent av 40-åringene.

Hvis kvinnene ventet noen år viste simuleringen også at assistert befruktning ikke kunne kompensere for de tapte årene. Ventet en kvinne fra hun var 30 til hun ble 35, klarte assistert befruktning kun å kompensere for halvparten av hennes nedgang i fruktbarhet. Ventet hun fra 35 til 40, ville man bare kunne kompensere for 30 prosent av hennes nedgang i fruktbarhet.

Bare de færreste kan få hjelp

Assistert befruktning kan hjelpe 30 prosent av de som trenger hjelp og i utgangspunktet har vært 30 år gamle, bare 24 prosent av 35-åringene og 17 prosent av 40-åringene. Assistert befruktning hjelper med andre ord mindre jo eldre kvinnene blir.

Det er ikke så greit at man bare kan vente. Blir man ikke gravid, er det ikke enkelt å få hjelp som virker. Professor Leridon sier det er viktig at kvinner får informasjon om hvor stor risikoen er ved å utsette barnefødsler.

- Som en oppsummering kan man si at av 100 30-åringer som forsøker å bli gravide, blir 91 prosent gravide uten hjelp i løpet av fire år, ytterligere tre vil lykkes i løpet av de to neste årene om de får hjelp, og seks vil forbli barnløse.

Venter man til 35 vil en av syv forbli barnløse

- Av 100 som starter ved 35-årsalderen vil 82 ha blitt befruktet etter tre år, ytterligere fire være gravide ved hjelp av assistert befruktning, og 14 vil forbli barnløse, fortsetter Leridon.

- For 40-åringene vil 57 ha blitt gravide etter to år, ytterligere syv vil få barn ved hjelp, og 36 vil forbli barnløse. For de over 40 vil antallet fødsler bare være en anelse høyere ved hjelp av assistert befruktning enn det ville ha vært om kvinnene bare hadde fortsatt å forsøke å få barn på vanlig måte.

Er du over 35 bør du være utålmodig

- De under 35 som ikke blir gravide med en gang kan godt være tålmodige, sier Leridon.

Mer enn halvparten av de som ikke får barn det første året vil få det i løpet av de to neste.

- Hvis du er over 35 bør du nok være utålmodig, sier Leridon.

Leridon sier at resultatene nok kunne ha vært bedre om gruppen mellom 35 og 40 ble oppmuntret til å søke hjelp raskere enn man forutsatte i simuleringen.

Referanse:

Can assisted reproduction technology compensate for the natural decline in fertility with age? A modell assessment Human Reproduction Vol.19, No 7 pp 1549-1554, 2004

Lenker:

Pressemelding med sammendrag

Human Reproduction

“UK researchers develop way of predicting a woman’s reproductive age”:http://www.eurekalert.org/pub_releases/2004-06/esfh-urd061504.php

Lys påvirker resultatet av assistert befruktning

Powered by Labrador CMS