Hormondoser ved brystkreft kan trolig reduseres

Kvinner med brystkreft kan i framtiden trolig redusere dosen av hormonmedisinen tamoxifen betraktelig.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Nye resultater fra en norsk-italiensk studie viser at langt lavere doser ikke øker risikoen for nye svulster samtidig som bivirkningene reduseres. I dag anbefales en dagsdose på 20 mg, mens de norske og italienske forskerne er kommet fram til at 1 til 5 mg daglig kan være nok.

- Våre funn er oppsiktsvekkende, sier avdelingsoverlege Ernst Lien ved Hormonlaboratoriet på Haukeland universitetssykehus i Bergen til Den Norske Kreftforenings internettside kreft.no.

Hormonpreparatet tamoxifen gis som langtidsbehandling for å forebygge tilbakefall av brystkreft. Nå viser det seg at titusener av kvinner over hele verden kanskje har tatt en unødvendig høy dose, og dermed utsatt seg for unødvendig bivirkningsrisiko.

- Dette er en meget interessant studie. Men ingen må skifte til mindre dose før det er gjort omfattende studier over lengre tid. Denne studien understreker at grundige forstudier er viktige før man setter i gang utprøving på et stort antall pasienter, sier sjeflege Rolf Kåresen ved Ullevål universitetssykehus.

Milanogruppen planlegger nå en langtidsstudie. Hvis denne bekrefter at lave doser tamoxifen reduserer risikoen for tilbakefall av brystkreft like mye som dagens standarddose, kan kvinner verden over ta i bruk nye doseringsmengder samtidig som blodpropprisikoen faller. Ikke minst kan kvinner i utviklingsland ta i bruk tamoxifen fordi prisen vil være overkommelig.

Lave doser er også interessant for kvinner som har høy arvelig risiko for brystkreft og som ønsker å starte forebyggende langtidsbehandling tidlig i livet, skriver kreft.no.

(NTB)

Powered by Labrador CMS