Ingen hjerneskanning i retten

Firmaer tilbyr allerede hjerneskanning med fMRI som en ny type løgndetektor. Men resultatene holder ikke i retten, konkluderer en amerikansk dommer i en ny uttalelse.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

fMRI er en type hjernemåling som registrerer blodgjennomstrømminga i ulike deler av hjernen. Dermed gir teknikken et bilde av hvilke deler av tenkeboksen som er i aktivitet.

Det har vist seg at aktivitetsmønsteret ikke er helt likt når vi lyver og når vi forteller sannheten.

En undersøkelse av F. Andrew Kozel i 2005 antydet for eksempel at hjernebildene kunne avsløre over 90 prosent av løgnene som ble fortalt.

Nå håper mange at teknikken skal kunne brukes som en ny og forbedret løgndetektor, og minst to amerikanske firmaer tilbyr tjenesten allerede. Men alle er ikke like entusiastiske.

Dommer Tu Pham fra US District Court i Western District of Tennessee har nå utgitt en 39-siders uttalelse om saken. Han mener fMRI-tester ikke kan legges fram som bevis i retten, slik resultatene fra tradisjonelle løgndetektorer kan.

Grunnen er at det ennå ikke er dokumentert nøyaktig hvor sikker metoden er, og at en slik bruk ikke er generelt akseptert av forskere, skriver Science.

(Illustrasjonsfoto: iStockphoto)

Bare laboratorietester

Det finnes for eksempel ingen oversikt over hvor stor feilprosent man må regne med utenfor en forskningssituasjon i laboratoriet, mener Pham.

Det er forskjell på å være en forsøksperson som får beskjed om å skrøne, og å befinne seg i en situasjon hvor mye står på spill og du virkelig prøver å lure noen.

Det er ikke sikkert hjernebildene fra det virkelige livet ser ut som resultatene fra laboratoriet.

Det kan også hende at andre faktorer spiller inn. Kanskje mønstrene for eksempel forandrer seg med alderen?

Selv om Phams uttalelser ikke er direkte bindende for rettspraksisen i USA, er det sannsynlig at de vil ha en innvirkning, skriver Science.

Men Cephos Corp., et av firmaene som tilbyr testen har slett ikke tenkt å gi opp produktet sitt. De holder fram at teknologien er forbløffende pålitelig uansett hva slags løgn som blir fortalt, og påpeker at dette tross alt bare er en uttalelse fra én enkelt dommer.

I Norge kan resultater fra løgndetektor ikke brukes som bevis i retten.

Lenke:

Science: Brain Scans Not Acceptable for Detecting Lies, Says Judge
 

Powered by Labrador CMS