Utvikler medisiner for fattigsykdommer

I dag fins det ikke medisiner for dødelige "fattigsykdommer" som truer 350 millioner mennesker i fattige land. Dette vil Leger uten grenser nå gjøre noe med.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Sammen med helse- og forskningsinstitutter fra en rekke land stiftet Leger uten grenser torsdag organisasjonen “Initiativ for medikamenter mot forsømte sykdommer”.

Leger uten grenser (MSF) beskriver nyskapningen som verdens første ikke-kommersielle organisasjon for utvikling av medisiner mot sykdommer som rammer verdens fattige.

Fattigsykdommene står for 90 prosent av sykdomsbyrden i verden, men kun ti prosent av verdens ressurser for helseforskning er rettet mot disse sykdommene, ifølge Verdens helseorganisasjon.

Sammen med fremtredende helse- og forskningsinstitutter fra Brasil, Frankrike, India, Kenya og Malaysia i den nystiftede organisasjonen Medisiner for forsømte sykdommer (DNDI) vil de nå forsøke å rette opp denne skjevheten.

Sammen håper de å ha utviklet seks-sju nye medisiner mot disse sykdommene i løpet av 12 år.

Dødelige sykdommer

Nestleder i Leger uten grenser i Norge, Ingvil Sørbye, har selv erfart fra felten i Afghanistan, Øst-Timor og Kenya at hun ikke har kunnet tilby sine pasienter en trygg behandling - fordi det rett og slett ikke er laget medisiner for flere dødelige og svært vanlige sykdommer i disse landene.

- Det fins derimot medisiner som har bivirkninger, som i likhet sykdommene selv kan være dødelige. Vi hindres i å gjøre jobben vår som leger, sier hun, og legger til at dersom pasientene hadde vært fra Vesten hadde medisinene trolig vært på markedet for lengst.

Sykdommene som er aller minst prioritert i legemiddelfirmaenes laboratorier rundt om i verden, er tre dødelige parasittsykdommer som truer mellom 35 og 500 millioner mennesker i året. De rammer særlig i Asia, Latin-Amerika og Afrika sør for Sahara.

Markedskrefter

- Forskningen på nye medisiner drives av markedskreftene. Og verdens fattige er ingen kjøpesterk gruppe. Det utvikles derimot raskt gode medisiner mot sykdommer som rammer den rike delen av verden, fastslår Sørbye.

- Det er vanskelig å påvirke legemiddelfirmaene. De skal tjene penger. Vi kan ikke overlate arbeidet til dem alene. Vi ser jo at de ikke har utviklet medisiner til verdens fattige, sier hun.

Leger uten grenser håper likevel at DNDI kan få tilgang på den farmasøytiske industriens forskningsbaser, og at det kan være god reklame for dem å hjelpe til i arbeidet.

Håper på støtte

Etter planen skal DNDI i løpet av 12 år bruke 1,8 milliarder kroner til å utvikle medisiner mot de tre parasittsykdommene, sovesyke, leishmaniasis og Chagas’ sykdom.

Leger uten grenser tar i bruk midler fra Nobelprisen den frivillige organisasjonen mottok i 1999.

DNDI håper også på støtte fra regjeringer i verdens rike land. Tanken bak prosjektet er å gjøre utvikling av medisiner mindre avhengig av markedet ved å oppfordre det offentlige til å ta et større ansvar for helse.

Den nystiftede organisasjonen vil samarbeide tett med FNs utviklingsprogram, Verdensbanken og Verdens helseorganisasjon, men så langt er det altså Leger uten grenser som står for finansieringen av prosjektet.

(NTB)

Powered by Labrador CMS