Farlige hodepinetabletter?

Er du gravid, eller ønsker du å bli det, kan det være en ide å holde seg unna en del smertestillende midler. En ny rapport antyder at stoffene kan øke risikoen for ufrivillig abort med opptil 80 prosent.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er såkalte NSAID-preparater (non-steroidal anti-inflammatory drugs) og aspirin som ser ut til å skape problemer.

- Dette er milde smertestillende stoffer som selges både med og uten resept, og som for eksempel finnes i Ibux, Ibuprofen og Dispril, sier lege Kjersti Bruheim ved Kompetansesenter for smertelindrende behandling.

Tusen kvinner

De amerikanske forskerne bak rapporten intervjuet over tusen kvinner som nettopp hadde fått greie på at de var gravide. Teamet registrerte hva slags medisiner de hadde brukt siden unnfangelsen og kartla andre faktorer som kunne ha innvirkning på svangerskapet.

Nå ser det altså ut til at noen smertestillende midler kan øke risikoen for ufrivillig abort betydelig. Sammenhengen virker spesielt sterk når medisinen brukes på den tida fosteret blir unnfanget, eller i mer enn én uke sammenhengende.

Ny viten

- Et usikkerhetsmoment er selvfølgelig hvorfor jentene tok medikamentene i utgangspunktet. Det må jo ha vært en grunn for at de har tatt smertestillende, og man må være sikker på at det ikke er sykdommen som har skylda, sier professor Britt Ingjerd Nesheim, avdelingsoverlege ved Kvinneklinikken på Ullevål Universitetssykehus.

Tidligere rapporter har for eksempel antydet at feber kan føre til abort, men hvis studiet er korrigert for slike faktorer er dette ny viten.

- Vi har ikke hatt mistanker til en slik sammenheng fra før, sier Nesheim til forskning.no.

Paracetamol er trygt

Det ser imidlertid ut til at paracetamol, som også lindrer smerte, ikke har den samme effekten. Alle de tre typene av smertestillende midler virker ved å hindre kroppen i å lage prostaglandiner, stoffer som også er viktig for fosteret. Men mens NSAIDene og aspirin påvirker hele kroppen, holder paracetamolen seg til sentralnervesystemet.

Disse resultatene må bekreftes av flere undersøkelser, påpeker de amerikanske forskerne, men i mellomtiden kan det være en ide å holde seg unna preparatene hvis man planlegger å bli gravid.

- Jeg tror norske jenter generelt sett er veldig forsiktige med medikamenter når de er gravide, sier Nesheim. Og er man syk må man få skikkelig behandling, siden det kan være mye mer skadelig for barnet å la være. Det man imidlertid bør begrense, er bruken av medisiner mot småplager som går over av seg selv.

Referanse:

De-Kun Li, Liyan Liu, Roxana Odouli, Division of Research, Kaiser Foundation Research Institute, Kaiser Permanente, California, Exposure to non-steroidal anti-inflammatory drugs during pregnancy and risk of miscarriage:population based cohort study British Medical Journal Volume 327, pp 368-71

Powered by Labrador CMS