Færre aborter, flere tar angrepillen

I fjor ble det gjort vel 2 200 aborter blant tenåringer i Norge. Dette er det laveste tallet siden loven om selvbestemt abort ble innført i 1979. Samtidig tar flere jenter angrepillen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det ble utført vel 250 færre aborter i fjor enn året før, blant kvinner mellom 15 og 19 år.

Dette tilsvarer knapt 17 aborter per 1 000 kvinner i denne alderen, viser tallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Til sammen ble det gjennomført 13 500 abortinngrep i 2002. Dette representerer en abortnedgang på landsbasis på totalt 350 aborter.

Gikk også ned i 2001

Antallet aborter gikk også ned året før. I 2001 ble det totalt sett utført 788 færre aborter enn i 2000. I 2000 var det 2 599 svangerskapsavbrudd blant tenåringer, mens tallet for 2001 var redusert til 2 448.

Fra 1999 til 2000 derimot, økte det totale antallet aborter blant norske kvinner fra 14 279 til 14 655. Antallet tenåringsaborter økte også fra 2 454 i 1999, til 2 599 i 2000.

Samtidig som det nå blir gjennomført færre abortinngrep, rapporteres det om en 30 prosents økning i salget av angrepiller, som ble gjort reseptfrie i 2000.

I fjor ble det solgt rundt 80 000 pakninger, mot 60 000 året før. Angrepillen, også kalt dagen-derpå-pillen, er en nødprevensjon som skal tas innen 72 timer etter samleie, hvis det er fare for uønsket graviditet.

Unge brukere

Nycomed Pharma gjennomførte nylig en undersøkelse for å kartlegge brukerne av angrepillen. Konklusjonen var at den største brukergruppen er jenter mellom 15 og 24 år.

Disse jentene brukte mer enn halvparten av alle solgte angrepillene i fjor, viser tallene. De er gjerne i faste forhold, og kjøper angrepillen fordi annen prevensjon har sviktet.

KrF skeptisk

Angrepillen skapte debatt da den ble gjort reseptfri for to og et halvt år siden. Norge var det første skandinaviske landet som gjorde dette medikamentet reseptfritt.

Det var Statens legemiddelkontroll som fritok angrepillen fra reseptplikten, og en viktig del av motivasjonen var å få ned aborttallene. Kritikerne fryktet blant annet at kvinnene ville komme til å droppe annen prevensjon.

Kristelig folkeparti var, kanskje ikke veldig overraskende, blant dem som var “bekymret for utviklingen”. Partiet mener pillen lett kan føre til økt sexpress på unge jenter, at færre bruker kondom, med påfølgende flere kjønssykdommer, i tillegg til at jentene blir pålagt et større ansvar for å hindre graviditet.

Flere bruker p-piller

Det viser seg tvert imot at bruken av p-piller har økt etter at angrepillen ble reseptfri. Også kondombruken har økt med fire prosent fra 2001 til 2002, ifølge tall fra RFSU, som har 95 prosent av kondommarkedet i Norge.

- Vi må kunne konkludere med at lettere tilgang på angrepiller har den positive konsekvensen at færre unge kvinner blir gravide og tar abort, sier gynekolog Berit Kjærran Norling til Dagens medisin.

Statens Helsetilsyn gikk i 2000 ut og oppfordret jenter til alltid å ha angrepillen med seg i veska.

- Kondom kan som kjent sprekke, eller det kan skje andre uforutsette ting, sa rådgiver Ulla Ollendorff i Statens Helsetilsyn til Dagsavisen.

Betrakter angrepillen som nødprevensjon

For et par måneder siden ble det presentert en norsk undersøkelse om kvinners forhold til angrepillen. Den slår fast at kvinnene først og fremst betrakter pillen som en form for nødprevensjon.

- Ingen av de norske kvinnene i undersøkelsen oppga at de hadde forandret sine prevensjonsmønstre etter bruk, sa Else-Lydia Toverud til Dagsavisen da studien ble presentert. Toverud er professor i samfunnsfarmasi ved Universitetet i Oslo.

Kvinnene som deltok i undersøkelsen var i alderen 19-45, og hadde alle brukt angrepillen. Samtlige var fornøyde med at den var blitt gjort reseptfri, og de forandret ikke sitt prevensjonsmønster.

Halvparten brukte pillen som følge av ubeskyttet samleie. Resten brukte normalt annen prevensjon, men valgte å bruke angrepillen av ulike årsaker - som at kondomet sprakk, eller de hadde glemt å ta p-pillen.

Poliklinikker for unge

Berit Kjærran Norling mener at også de mange poliklinikkene for unge har bidratt til abortnedgangen.

- Dette er en svært gledelig nedgang som viser at opplysning nytter. Vi ser at unge mennesker kan oppsøke poliklinikker med jordmødre og leger der de blant annet får informasjon om prevensjon, et lavterskeltilbud mange benytter seg av, sier Norling.

Flest tenåringsaborter i Finnmark

På toppen av abortstatistikken for tenåringer ligger Finnmark, mens den laveste hyppigheten ble registrert i Vest-Agder og Rogaland. Her var nivået bare halvparten av det som ble registrert i Nord-Norge.

Reduksjonen i aborthyppigheten blant tenåringer har vært sterkest i Oslo de seinere årene, hvor nivået er bare ti prosent over landsgjennomsnittet nå.

Lenker:

Statistisk sentralbyrå: Stadig færre aborter blant tenåringer
Dagens medisin: Abortene går ned, angrepillen øker
Dagens medisin: Angrebølge blant unge jenter

Powered by Labrador CMS