Ny type kreftmedisin kan forlenge livet

En ny type medisin for å behandle lungekreft prøves ut i Norge. Medisinen gir ikke bivirkninger slik cellegift gjør og kan føre til at svulsten blir mindre.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

-Medisinen, Iressa, er ment for meget alvorlig syke pasienter som har vært gjennom operasjon og cellegift uten at dette har gitt resultater, sier medisinsk direktør Henrik Lund i Astrazeneca til NTB. Han viser til undersøkelser i Amerika der en av tre pasienter var i live ett år etter behandlingen startet.

Testet ved Ullevål

Den nye medisinen har vært prøvd ut ved Ullevål universitetssykehus det siste året, med godt resultat.

-Vi har prøvd medisinen og skal foreta flere prøver av den. Den er veldig interessant, men vi må foreta flere prøver før vi tar den fast i bruk, sier overlege dr. med. Bjørn Østenstad ved onkologisk avdeling til NTB.

Østenstad er kreftspesialist og har prøvd ut den nye medisinen på flere kreftrammede pasienter.

-Mellom 15 og 18 prosent av pasientenes kreftsvulster ble mindre, men hovedpoenget er at medisinen ikke gir ubehagelige bivirkninger slik cellegift gjør, sier Østenstad.

-Siste utvei

Pressekontakt Tarje A. Bergdahl i Astrazeneca mener medisinen kan gis som en siste utvei for de pasienter som vet at de har kort tid igjen å leve.

-På slutten av livet må en ordne en del praktiske ting og det kan være vanskelig å ordne dette med en dårlig livskvalitet. Medisinen kan forlenge livet og siden den ikke har bivirkninger fører den til at pasientene får en mer behagelig hverdag slik at de orker å ordne opp det de føler de må gjøre, sier Bergdahl til NTB.

Håper på godkjenning

Lund håper at medisinen godkjennes av Statens Legemiddelverk innen neste år. Tirsdag ble medisinen godkjent av amerikanske helsemyndigheter og er fra før godkjent i Japan og i Australia. Europeiske helsemyndigheter ser også nærmere på om de skal tillate tabletten.

-Cellegift dreper alle celler og nettopp derfor får man bivirkninger som nedsatt immunforsvar, håravfall, kvalme, oppkast og diaré. Men dette nye legemiddelet angriper kun kreftcellenes vekstmekanismer og ikke de andre cellene, sier Lund.

(NTB)

Powered by Labrador CMS